Gå till innehållet

Slopat hundförbud på strand hotar häckande fåglar

Hund utan koppel på strand. Arkivfoto: JarrahTree, CC BY 2.5 au

I Laholms kommun har det länge rapporterats om att inte hundägare följer reglerna för att rasta hundar på stränderna. Nu vill en majoritet av politikerna i kommunfullmäktige göra stränderna ännu mer tillgängliga för hundar. Detta oroar länsstyrelsen som har sett att strandhäckande fåglar minskat kraftigt, rapporterar Hallandsposten.

I dagsläget är det förbjudet för hundar att vistas på stranden i Laholm under perioden 1 maj – 15 september, förutom på en specifik hundstrand. Men förbudet efterlevs inte. Tidigare miljöpristagare har tröttnat på att inget görs och länsstyrelsen anser att häckande fåglar störs så mycket att de funderat på att sätta in väktare mot hundägarna.

Detta till trots överväger nu en majoritet i kommunfullmäktige i Laholm att slopa totalförbudet för hundar under sommarperioden. De anser att kopplade hundar ska tillåtas tidigt på morgonen och sent på kvällen.

Dessa planer oroar länsstyrelsen som menar att det är viktigt att hundar hålls borta från stränderna eftersom många fåglar häckar både på stranden och strandhedarna. Fåglarna behöver få lämnas ifred dygnet runt under den här perioden och det har förekommit att fågelungar blivit ihjältrampade eller ihjälbitna. Många arter som lever i området är starkt hotade och har minskat kraftigt i antal. Även flera andra arter som lever i sanddynorna hotas.

– Med tanke på hur läget är i dag, med arter som dör ut i rasande takt, är det viktigt att låta bli på sommarhalvåret. Vi ser att de strandhäckande fåglarna minskar väldigt mycket. Vi måste ge de här arterna en chans att återhämta sig, så att det finns strandhäckande fåglar i framtiden, säger Annelie Ohlsson, reservats- och fastighetsförvaltare på Länsstyrelsen i Hallands län till Hallandsposten.

Källor: Hallandsposten

Läs mer

Mer att läsa