Gå till innehållet

Skyddsjakt på varg norr om Stockholm

Varg i hägn. Foto: Frida Hermansson

Länsstyrelsen i Stockholms län har beslutat om skyddsjakt efter en varg i ett område i Norrtälje och Vallentuna kommuner.

Skyddsjakten på en varg är tillåten från och med idag till och med den 30 september. Skrämselåtgärder har övervägts, men anses inte lämpliga i det här fallet.

– Vi ser i nuläget att skyddsjakt måste genomföras av hänsyn till allmän hälsa och säkerhet och risken för allvarlig skada. Länsstyrelsen bedömer att det finns en stor risk för fortsatt närgångenhet mot människa och angrepp på tamdjur. Vi ser nu inga andra möjliga lösningar än skyddsjakt, säger Göran Åström som är miljödirektör på länsstyrelsen.

Vargen ska sedan i mitten av juli i år enligt länsstyrelsen “uppvisat oönskat beteende och varit närgången mot bebyggelse och människa samt angrepp på tamdjur”. Bland annat har varg vid tre tillfällen angripit och dödat hundar i Rialaområdet och dessutom visat sig vara orädd för människor, vilket klassas som “onormalt beteende”.

Det har konstaterats att det finns både en hona och en hane i området. Vilken av vargarna det är som varit närgången och attackerat djur, eller om det är båda, är oklart, men bara en av vargarna får skjutas.

Beslutet kan överklagas till Förvaltningsrätten.

Källa: Länsstyrelsen i Stockholms län och Beslutet om skyddsjakt

Mer att läsa