Gå till innehållet

Skyddsjakt på varg i Stockholms län förlängs

Varg i hägn. Foto: Cecilia Rudengren http://www.natursidan.se/fotografer/naturfotograf-cecilia-rudengren/

Varg i hägn. Foto: Cecilia Rudengren 

I maj beslöt länsstyrelsen i Stockholms län om skyddsjakt på en varg i Sjundaområdet i Södertälje. Skyddsjakten var tillåten till och med den 10 juni, men den 9 juni meddelade länsstyrelsen att jakttiden förlängs till den 30 juni. Anledningen till beslutet är för att minska risken för skada på tamdjur. 

– Länsstyrelsen bedömer att det finns en stor risk att fårbesättningarna i skyddsjaktsområdet utsätts för vargangrepp när de nu släpps ut på bete. Länsstyrelsen ser i nuläget inga andra möjliga lösningar för att förhindra allvarlig skada, säger Göran Åström som är miljödirektör på Länsstyrelsen.

Under 2015 skedde 13 attacker mot ungefär 80 får i Sjundaområdet.

Skyddsjakten får endast ske inom området som inramas av länsgränsen i söder och väster, gränsen mellan Södertälje och Nykvarns kommuner i norr, i öster Nykvarnsvägen fram till E4:an samt E4:an till länsgränsen. Dessutom får det inte jagas i naturreservaten Stora Envättern, Vattgruvsmossen, Stora Alsjön, Skogstorp, Grottberget och Moraåns dalgång.

Sjundaområdet bedöms inte längre ha något vargrevir sedan alfahonan sköts i höstas och alfahanen inte setts till. Däremot har tre av parets valpar konstaterats vara kvar i området.

Källa: Länsstyrelsen och Länsstyrelsen

Läs mer

Mer att läsa