Gå till innehållet

Skyddade falkar påverkar ekosystem i tre kontinenter

Amurfalk. Foto: Ian White via Flickr http://www.flickr.com/photos/ian_white/6709140141

Amurfalk. Foto: Ian White via Flickr

Tidigare dödades det mellan 100 000 och 400 000 amurfalkar årligen i Nagaland i nordöstra Indien. Efter att slakten uppmärksammats internationellt har jakten nästan helt upphört och nu passerar miljontals amurfalkar området. Den efterlängtade naturturismen har dock hittills uteblivit. 

Det samlas nu mängder av amurfalkar i området. Foto:  ChanduBandi via Flickr http://www.flickr.com/photos/cs_bandi/10684509663

Det samlas nu mängder av amurfalkar i området. Foto: ChanduBandi via Flickr

När jakten stoppades 2013 och området började övervakas av vakter ökade antalet amurfalkar omedelbart. Nu passerar miljontals falkar årligen Nagaland i ett mäktigt skådespel.

– Utan någon jakt den här säsongen har vi märkt att många andra flyttfågelarter anländer till Doyang den här säsongen. Om det fortsätter så här kommer den här platsen förvandlas till ett paradis för fåglar, säger Steve Odyuo, grundare av miljöorganisationen Natural Nagas.

Det finns nu också planer och förhoppningar om att utveckla området till ett turistmål för fågelskådare.

Under 2014 märktes dock ingen ökning av naturturismen och de förlorade intäkterna från jakten har blivit kännbara för lokalbefolkningen som tidigare kunde tjäna in halva sin årsförsörjning på några veckors jakt under höstsäsongen. De har dock bestämt sig för att inte återgå till jakten och barnen i byarna undervisas nu i de långflygande amurfalkarnas liv och betydelse.

Det är känt att falkarna årligen flyttar från Sibirien eller östra Kina till Sydafrika och att de framför allt lever på trollsländor, termiter, myror, vandringsgräshoppor och skalbaggar, men även kan ta små fåglar och grodor. Om jakten hade fortsatt skulle det ha påverkat ekosystem på vitt skilda platser längs deras långa flyttsträcka.

– Kontrollerar de insektspopulationen i tre kontinenter? Vi vet inte säkert, men jag tror att vi snart kommer få reda på att amurfalkarna gör något extremt viktigt, säger naturvårdaren Ramki Sreenivasan, medgrundare av Conservation India

Amurfalken har setts i Sverige vid ett enda tillfälle, vid Kalmars flygplats 2005.

Källa: Telegraph India och New York Times

Mer att läsa