Gå till innehållet

Skövlingar av naturreservat i OS namn

När Peking ska ha vinter-OS 2022 kommer en av skidbackarna byggas mitt i ett naturreservat. Innan Kina började censurera protesterna ritades reservatsgränserna om för att bättre passa anläggningen. Ungefär samma sak händer i Sydkorea där en 500-årig skog skövlas för att få plats med en skidbacke till vinter-OS 2018.

os-naturreservat

OS-backen och naturreservatet. Bild: Wang Xi/Songshan Natl Nature Reserve/2022 Beijing Olympic Winter Games Committee

När Kina började besväras av protesterna mot skidbacken i naturreservatet Songshan började landet censurera all kritik i sociala medier och ritade helt enkelt om naturreservatets gränser. En lösning som Olympiska kommittén inte verkar ha några problem med.

I Songshan-området finns många sällsynta och hotade arter, bland annat Pekings enda bestånd av shanxi-orkidéer (Cypripedium shanxiense). Dessutom sänder besluten oroväckande signaler om vilket bristande skydd Kinas naturreservat har.

I Sydkorea har över en miljon människor skrivit under en protestlista mot att nästan 60 000 träd i en “helig” skog ska huggas ned för att ge plats åt en skidbacke. Skogen innehåller träd som är 500-1000 år gamla och även här påstås att Internationella Olympiska Kommittén inte tagit hänsyn till miljöorganisationers protester.

– Sydkorea har genomgått massiva skogsskövlingar under 1900-talet. Det här var ett av få ställen som återstod. OS hade lätt kunnat hållas någon annanstans om det tilläts kortare backar. Det är tydligt att Olympiska Kommittén inte har tagit någon ekologisk hänsyn, säger Simone Lovera, chef för Global Forest Coalition.

Både i Kina och Sydkorea har myndigheterna lovat att plantera träd efter OS för att återställa reservaten. En åtgärd som experter dömer ut som i stort sett omöjlig. Inte heller idéerna om att flytta ett hundratal av de tiotusentals 500-1000 år gamla träden bedöms som en seriös åtgärd.

Källor: Nature, Birding Beijing och The Guardian

Mer att läsa