Gå till innehållet

Sköt sälar i naturreservat – skyllde på app

Gråsäl. Arkivfoto: Niclas Ahlberg

Ett jaktreseföretag tog med kunder och sköt sälar i ett naturreservat. Företagets vd skyllde på att en app inte uppdaterats och kammaråklagaren ansåg att det var en rimlig förklaring och ladd ner åtalet. Det skriver webbplatsen Skärgården.

Uppdaterat 3 september kl 21:40: Utredningen har nu återupptagits.

Kammaråklagaren Karin Hemrå Forsberg anser att den ansvarige för jakten har “gjort vad som kan förväntas av honom” genom att kolla i appen Naturkartan för att se om jägarna var inom Svenska högarnas naturreservats gräns eller inte. Eftersom inte Naturkartan var uppdaterad med den nya gränsen för naturreservatet ansåg kammaråklagaren att inte mannen kunde lastas för att hans kunder skjutit sälar i ett naturreservat.

Men Naturkartan är inte “länsstyrelsens app” som kammaråklagaren påstår. Det är en tjänst som skapats av företaget Outdoormap och som tillhandahåller karttjänster till många olika organisationer runt om i landet. Även om många naturreservat är inlagda i Naturkartan så är det långt ifrån alla som är med.

– Om man jagar är man skyldig att veta att man har rätt att jaga på området. Som jägare bör man använda information som är korrekt och uppdaterad, säger Åsa Lagerlöf, miljöhandläggare på länsstyrelsen, till Skärgården.

Både Kustbevakningen, som lagt ner mycket tid på att spana mot det åtalade företaget, och Svenska Jägareförbundet är kritiska till beslutet att lägga ned utredningen.

Utredningen återupptogs efter att Skärgården publicerat sin artikel.

Källa: Skärgården

Mer att läsa