Gå till innehållet

Skolelever har hjälpt forskare känna igen nyckelpigor

Tvåprickig nyckelpiga, den tredje vanligaste bilden som forskarna fick in till Nyckelpigeförsöket. Foto: Erik Hansson

Under namnet Nyckelpigeförsöket tog skolelever och andra intresserade över 5 000 bilder på 30 arter nyckelpigor sommaren 2018. Med deras hjälp har forskare kunnat träna en app att känna igen Sveriges nyckelpigor.

Förutom att träna upp en AI har de över 5 000 bilderna från Skåne i söder till Norrbotten i norr också bidragit till en bättre kännedom om Sveriges nyckelpigor. Dessutom har 345 lärare engagerat sina elever till att gå ut och leta efter nyckelpigor som en del av undervisningen.

LÄS ÄVEN: • Recension av barnbok om nyckelpigor

– Vi människor har en viktig uppgift i att värna jordens biologiska mångfald. I mångfalden ingår alla arter av djur och växter, och miljöerna som de lever i. När vi påverkar naturen på olika sätt får det följder för vilka arter som kan leva där. Därför är det viktigt att vi håller koll på vilka arter som finns på olika platser, vid olika tider på året, skriver arrangörerna Forskarfredag på sin webbplats.

LÄS ÄVEN: • Fruktad nyckelpiga sprider sig i landet

Med hjälp av Nyckelpigeförsöket hoppas forskare kunna utveckla en app som automatiskt identifierade olika arter så att fler kan hjälpa till att sprida kunskapen om arterna och hur de är spridda.

Massexperimentet föll väl ut. Totalt fotograferades 30 av Sveriges fler än 60 olika arter nyckelpigor. 75 procent av alla bilder var på vår vanligaste art, den sjuprickiga nyckelpigan. Lite mer överraskande var det kanske att harlekinnyckelpigan blev den fjärde vanligaste arten. Det är en relativt ny art i Sverige som dessutom räknas som invasiv.

Vad händer då med AI:n som skulle lära sig att känna igen nyckelpigor?
– De bilder vi samlat in i Nyckelpigeförsöket räcker inte för att roboten ska
lära sig känna igen alla svenska arter. Men, för de vanligaste arterna finns förmodligen tillräckligt med bilder för att träna datorn att känna igen dem i nya bilder. Exakt hur bra roboten skulle bli på att känna igen olika arter vet vi inte, skriver forskarna i sin slutrapport.

Källor: Forskarfredag och slutrapporten

Mer att läsa