
Stora områden nyckelbiotoper har avverkats i Sverige. Foto: Erik Hansson
Skogsstyrelsen har konstaterat att över 3500 nyckelbiotoper har påverkats av avverkningar i Sverige och mörkertalet är stort. Det finns inte heller tillräckligt med resurser till att undersöka vad som hänt.
En nyckelbiotop är ett område som anses ha mycket höga naturvärden och en nyckelroll för bevarandet av skogens hotade växter och djur.
Nu har Skogsstyrelsens satellitdata upptäckt att sammanlagt ungefär 3000 hektar nyckelbiotoper påverkats av avverkningar och av dessa anses hälften förstörda. I snitt avverkas 200 hektar nyckelbiotoper årligen.
– Mörkertalet för spolierade nyckelbiotoper är dock stort. Eftersom vi har begränsat med resurser att undersöka i fält, har vi inte kunnat prioritera uppgraderingen av databasen, säger Alice Högström, inventeringsledare på Skogsstyrelsen till tidningen Skogsland.
Varje år nyregistreras 4000 hektar nyckelbiotoper och sammanlagt finns det enligt Skogsstyrelsen 220 000 hektar nyckelbiotoper uppdelat på 65 000 områden.
Källa: Skogsland

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Vad gör skogsstyrelsen för att förhindra att hela Sverige planteras igen med granskog som gör hela marken steril. Här finns varken bär eller svamp, inget vilt kan livnära sig inne i en planterad granskog. I dag får du söka länge för att hitta en skog där det finns bär och djur och där du kan ströva fritt. Det dröjer inte länge förrän allt detta är borta. Med Skogstyrelsens goda minne verkar det.
Hade besök i Tisdagskväll, ute i Orminge, det blev sent, framåt småtimmarna får en gäst som rökte på balkongen höra ett märkligt rasslade, gästen kikar ut o ser ett stort svart lurviga djur med tjock svans springa förbi, håret på armarna reste sig, visade gästen. När jag googlade på den beskrivningen, dök det genast upp flera träffar på Järv? Känns så otroligt med en Järv mitt i Orminge, så jag har inte anmält till Naturvårdsverket. Jag försökte övertala gästen om att det säkert var en grävling, men det sa gästen var omöjligt. Det här djuret var mycket större, saknade helt ljus päls. Otroligt säger jag, eller kan det vara vad skogsskövlingen lett fram till, Järvarna flyttar söder ut?
Det är kanske inte omöjligt, men chansen får nog sägas vara extremt liten och betydligt troligare att det var något annat. Om det finns några spår kanske ni kan kontakta länsstyrelsen och se om de kan fastställa vad det var?