Gå till innehållet

Skogsharen hotad även i England

En vit skogshare springer över ett snötäckt fält.

Skogshare i vit vinterpäls.

I Sverige går det dåligt för skogsharen. Nu kommer även rapporter från England att den vintervita haren har svårt att klara sig. Anledningen tycks vara den globala uppvärmningen.

Skogsharen återintroducerades i England under 1800-talet och bara en population på hög höjd i Peak District klarade sig. Nu är den sista utposten för skogsharen i England i fara. Det verkar bara finnas 2 500 skogsharar kvar i den isolerade populationen.

Anledningen verkar vara klimatkrisen. Hararna påverkas negativt av allt varmare somrar, sämre tillgång till födokällan ljung och mindre snötäcken på vintern som gör skogsharens vita päls till ett allt sämre kamouflage från rovdjur.

Just nu pågår studier på hararna i området för att försöka lista ut hur utvecklingen ser ut och vad som kan göras åt den.

Sämre utveckling även i Sverige
I Sverige är skogsharen sedan i fjol rödlistad som “nära hotad”. Trots det jobbar Svenska jägareförbundet för att få fortsätta jaga skogshare.

Studier i Sverige har visat en högre dödlighet bland skogsharar under snöfattiga vintrar. Det har troligen delvis att göra med att duvhök tar fler skogsharar under vintrar med lite snö. En annan studie, som publicerats i Proceedings of the National Academy of Sciences, visar att det blir avgörande för skogshararna om det naturliga urvalet är lika snabbt som klimatförändringen. Individer som byter till vinterpäls senare och till sommarpäls tidigare kommer att ha överlevnadsfördelar. Men allt hänger på hur stor den genetiska variationen är, och hur pass snabbt anpassningen kan ske.

Källa: BBC

Mer att läsa