Gå till innehållet

”Skogen betyder allt för oss, nu ska SCA avverka den”

Del av den hotade Vilseskogen. Så här skriver några Gässjöbor i en debattartikel: “SCA stjäl våra liv. De tar den miljö vi lever i och ger oss ingenting tillbaka.” Foto: Christian Taiga

SCA har avverkningsanmält tre skogar kring byn Gässjö utanför Sollefteå, Ångermanland. Flera som bor i byn har flyttat dit just för de fina skogarna. En avverkning av skogen skulle bli förödande för livet i byn, menar flera av de som bor där.

 Dennis Pålsson, från Gässjö säger:
– Jag flyttade hit för några år sedan och har sett byn växa. Samarbeten har utvecklats och relationer har fördjupats. Det här har verkligen blivit ett hem för mig.

Han berättar att de nu har bland annat getter, höns, kaniner och bin ihop i byn. Att de odlar, slår hö, garvar skinn, syr kläder, kardar och spinner ull, plockar bär, dansar, bastar, åker skidor, samlar växter, fiskar, bygger kojor och spelar musik tillsammans.

– Alla vi som har flyttat hit drömmer om ett enklare liv bortom stadens brus. Ett liv för, av, i och med skogen. Det var ju för skogen vi flyttade hit. De tre skogarna som ligger tätt intill på byn och som kallas för Byaskogen, Vilseskogen och Jamtmyråskogen är allt för många av oss.

Dennis berättar att dessa skogar är de enda riktiga skogar som finns kvar i området och nu har SCA, som äger marken, avverkningsanmält nästan alltihop. En avverkning skulle innebära en förödelse för hela byn, menar han.

– Ingen av oss flyttade hit för att bo på ett stort kalhygge, så vi kommer att göra allt vi kan för att skydda vår skog. SCA har tagit till vissa skyddsåtgärder och ska plockhugga vissa partier men vi anser fortfarande att skogen ska få stå kvar som den är.

En del av skogen är nyckelbiotop men även resten av skogen är väldigt fin och allt hänger samman, enligt Dennis.

– Vi har hittat en mängd värdefulla arter såsom doftticka, rynkskinn, garnlav, granticka, gammelgranskål, knärot, kötticka, lunglav, rosenticka, skrovellav, svart taggsvamp, och ullticka. Det finns också exemplar av bollvitmossa, bårdlav, kransrams, luddlav, spindelblomster, stuplav, trådticka, vitmosslav, vågig rutlungmossa och ögonpyrola. Det lever lavskrikor i skogen och vi har även funnit spår av och ett bo tillhörande tretåig hackspett.

Lavskrika. Foto: Erik Hansson

De har nu kontaktat flera olika miljöorganisationer för att få hjälp i sin kamp. I en debattartikel om avverkningarna skriver några arga Gässjöbor:

”Folk är trötta på avfolkningen och urbaniseringen, men vem vill bo i ett dött landskap? SCA stjäl våra liv. De äger nästan all skog i hela vår by. De tycker sig äga den. De tycker sig äga hela Ångermanland, Jämtland, hela Norrland. De tar den miljö vi lever i och ger oss ingenting tillbaka. Det vi får är ett slagfält där allt är dött. Det kommer blåsa hårda vindar. Fåglarna flyger till andra ställen eller försvinner. Lavskrikan kommer inte att visa sig mer. I framtiden kommer vår fina bär- och svampskog att förvandlas till en ogenomtränglig trädåker. En blir lugn och glad av att gå i en riktig skog, men ångesten finns nära när allt det håller på att försvinna. Vi bor bortom städerna för att vi vill leva i en värld full av liv, inte av död”.

Mer att läsa