Gå till innehållet

Skjuten varg hade gammal skottskada

Varg i hägn. Foto: Marie Mattsson

I förra veckan avlivades en svårt skadad vargtik i Glamsenreviret i Älvkarleby kommun. Obduktionen visade att tiken hade en gammal skottskada.

När Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, var klar med obduktionen visade den att vargtiken hade flera skador som orsakade lidande.

– Vi kan konstatera att vargar lever ett hårt liv och är otroligt duktiga på att överleva. Den här vargtiken var 8–9 år gammal och har uppenbarligen varit med om en hel del. Obduktionen visar att beslutet att avliva vargen för att förkorta lidandet var helt rätt, säger Monica Eriksson, chef för enheten för vilt och hotade arter på länsstyrelsen i Uppsala.

Vargen verkade vara förlamad i bakkroppen och det berodde troligen på att en disk mellan vargens första och andra ländkota hade kollapsat. Förutom det hade vargen också flera äldre skador. Bland annat en “trolig äldre skottskada”, som nu rapporterats till Polisen.

– Den gamla och utläkta skottskadan bekräftar tyvärr att illegal jakt på varg är ett problem som vi behöver komma tillrätta med, säger Monica Eriksson.

I fjol skrev Naturvårdsverket att den illegala jakten på rovdjur i Sverige ökar och är nu så stor att den äventyrar överlevnaden för de svenska rovdjursstammarna.

Christer Järlås, miljöåklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund, är inne på samma linje. Han menade i ett uttalande i fjol att den illegala jakten är bortom all kontroll från myndigheterna. Han kritiserar länsstyrelserna i Sverige för att inte jobba för att stoppa grova jaktbrott.

Källa: Länsstyrelsen

Mer att läsa