Gå till innehållet

Skalbaggen som liftar med humlor

Trädgårdshumla. Foto: Joan Burge

Jordhumla. Foto: Joan Burge

Den här bilden på en humla som ser ut att hålla en insekt i sitt ena framben fick fotografen Joan Burge att fråga i Facebook-gruppen “Vi som gillar bin och humlor” om humlor äter insekter. Det blev ett intressant svar.

Krister Nilsson, biolog och flitig artbestämmare av bin i gruppen, berättade att humlor inte äter insekter men att bilden istället visar en skalbagge Antherophagus pallens (en sorts fuktbagge) som har bitit sig fast på humlans ben. Ibland biter den sig även fast i humlans tunga. Den vill lifta med humlan till boet och där leva på rester, så som ruttnande organiskt material. Fuktbaggen skadar inte humlorna, snarare gör den troligen nytta som renhållare.

– Jag har hittat flera hushumlebon när vi har bytt panelbrädor på huset – och vid alla tillfällen har denna baggen funnits i bona. Jag har även sett den lifta med sandbi-honor, berättar Krister Nilsson.

I en amerikansk undersökning av 50 humlebon hittades Antherophagus pallens i vartenda ett. Ibland så många som 20 vuxna baggar.

– Jag såg ett mosandbi för några år sedan som hade en sådan bagge som bitit sig fast i ansiktshåren, och biet var väldigt irriterat på fripassageraren och gjorde allt för att bli av med den. Men det är dömt att misslyckas eftersom de har käkar som är utformade för att var bra på att “hänga kvar”. Enda lösningen är att flyga hem till boet, och väl där släpper baggen taget, berättar Krister Nilsson.

Läs mer

Mer att läsa