Gå till innehållet

Skådarhjälpen 3-11 juni – fågelskådning till stöd för flyttfåglarna

Cykla ut i naturen. Foto: Erik Hansson

Den 3-11 juni är det återigen dags för Skådarhjälpens evenemang Nationalcykelrally. I korthet går det ut på att “ekoskåda” (till fots eller med cykel som enda hjälpmedel), samt skänka en slant till välgörande ändamål. I år går pengarna till att hjälpa våra flyttfåglar.

– De som de senaste månaderna anlänt hit och nu förgyller varje dag med en ljudmatta av fågelsång och en himmel full av prickar att artbestämma. Men alla som skulle hit kom inte fram. En hel del strök med längs vägen, och så har det förvisso alltid varit. Men nuförtiden finns det andra hot längs vägarna än förr. Tjuvjakt och habitatförstörelse gör att vägen blir alltmer svårframkomlig och om vi inte ser upp kommer vi kanske mista en del av våra flyttfåglar på grund av detta, skriver Skådarhjälpen på sin webbplats.

Pengarna som samlas in via Skådarhjälpen går därför i år till ”ett europeiskt samarbetsprojekt som syftar till att stärka de lokala fågelskyddsorganisationerna i Armenien, Azerbajdzjan och Georgion för att ge våra fåglar en tryggare resa”. Ju mer deltagarna skådar och skänker pengar under Nationalcykelrallyveckan, desto större chans att flyttfåglarna överlever och återvänder till oss nästa säsong.

Det finns två sätt att delta i Skådarhjälpen:
1. Var med i Nationalcykelrallyt.
Se så många arter som möjligt till fots eller på cykel under veckan 3-11 juni. Räkna ihop antalet arter när veckan är klar och skänk sedan minst en krona per art.

2. Skänk pengar direkt till Nationalskådarbössan.
Det går även att skänka pengar för att hjälpa våra flyttfåglar oavsett om du är med i Nationalcykelrallyt eller inte.

Läs mer om Skådarhjälpen:
• Regler för Nationalcykelrallyt
• Så här betalar du
• Så här rapporterar du i Nationalcykelrallyt

Källa: Skådarhjälpen

Mer att läsa