Gå till innehållet

Skadade djur under filminspelningar mörkas

Termen “No Animals Were Harmed” (inga djur skadades) i samband med filminspelningarna är välkänd för de flesta. Problemet är bara att enligt The Hollywood Reporter så är det inte en garanti för att djur inte skadats.

Filmen "Life of Pi" höll på att innebära slutet för en av tigrarna som användes.

Filmen “Life of Pi” höll på att innebära slutet för en av tigrarna som användes, enligt The Hollywood Reporter.

“No Animals Were Harmed”-stämpeln sköts av American Humane Association (AHA) och ges till filmer som granskats under hela filminspelningen för att se till att inga djur kommit till skada. En av filmerna som fått stämpeln är Oscar-vinnaren “Life of Pi”. Enligt ett mejl från American Humane Associations övervakare Gina Johnson, var inspelningen dock nära att orsaka att en tiger drunknade. Händelsen tystades ner.

Under inspelningen av Peter Jacksons “The Hobbit: An Unexpected Journey” dog inte mindre än 27 djur, inklusive får och getter som drunknade. AHA övervakade arbetet, men vägrade enligt tränaren John Smythe att behandla ärendet trots att John Smythe själv bevittnat händelserna och begravt djuren. Filmen fick stämpeln “övervakade all viktigt agerande med djur. Inga djur skadades under sådana scener.”

Enligt The Hollywood Reporters undersökning har AHA vid många tillfällen påstått att inga djur skadats när de i själva verket både skadats och dödats. AHA har motiverat detta med att djuren inte skadades med vilje eller att det skett när kamerorna inte filmade.

Här är några av fallen som The Hollywood Reporter tar upp som AHA övervakat:
• En husky slogs upprepade gånger i Disney’s “Eight Below”
• En jordekorre krossades i “Hemma bäst”
• Dussintals fiskar och bläckfiskar dödades av explosioner under inspelningen av Disney’s “Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl”
• En giraff dog under inspelningen av “Zoolander”
• En haj dog i en upplåsbar pool under inspelningen av en Kmart-reklam

Att olyckor kan inträffa vid filminspelningar är inget konstigt, men enligt artikeln har AHA i många fall vägrat samarbeta med andra djurkontrollanter eller advokater som vill kontrollera olycksfall under filminspelningar. Dessutom har de vid upprepade tillfällen försökt mörka vad som egentligen hänt.

AHA ägnar sig även åt att hjälpa djur under katastrofer, anordnar djurgalor och har ett märkningssystem för djur i bur. Enligt The Hollywood Reporter, som intervjuat sex AHA-anställda och gått igenom många dokument från organisationen så skyddar de inte längre djur som är med i filmer på ett acceptabelt sätt.

Den långa och mycket läsvärda artikeln om American Humane Association hittas hos The Hollywood Reporter.

Mer att läsa