Gå till innehållet

Kungsörnen på Öland skadade sig igen – avlivad

Kungsörn. Foto: Niclas Ahlberg

Kungsörn. Foto: Niclas Ahlberg

Uppdaterat 20140317: Den skadade kungsörnen på Öland som vilat upp sig i flera veckor, skadade sig igen när den skulle transporteras till Skanör där flygträning väntade. Skadan var den här gången så svår att örnen fick avlivas.
– När jag skulle packa in örnen i bilen för att köra den till Skanör i fredags bröt den vingen i buren. Troligtvis hade musklerna i vingen försvagats av att den varit instängd i en bur medan skadan läkte ihop, säger Anders Måhlén som arbetar ideellt för organisationen KFV, katastrofhjälp för fåglar och vilt, till Smålandsnytt.

Tidigare nyhet: I fredags hittades en skadad kungsörn på södra Öland. Den verkade ha fastnat i något, kanske taggtråd och rivit upp ena vingen. En far och son boendes i området lyckades fånga in örnen och lämna den till Anders Måhlén som är kontaktperson på KFV, Katastrofhjälp fåglar och vilt.

Under lördagen undersöktes kungsörnen av en veterinär i Färjestaden. Där ordinerades örnen vila i tre veckor i ett begränsat utrymme så att den inte flaxar så mycket.

Vilandet kommer att ske i en bur hemma hos Anders Måhlén och där kommer örnen bo innan det blir aktuellt med flygträning om några veckor.

– Den bor ute i svinstian som jag har byggt om. Där får den grytbitar av nötkött, som är förstärkta med vitaminer och kalk. Det duger inte med människomat för en sån här fågel. Köttbullar och potatis funkar inte, säger Anders Måhlén till Expressen.

Kungsörnen är ringmärkt i Hälsingland och är en ungfågel som föddes i fjol.

Källa: Expressen och Barometern via Ölands Ornitologiska Förening

Mer att läsa