Gå till innehållet

Sju av Sveriges största banker investerar i skövling av regnskog på Borneo

Olaglig avverkning av regnskog på Sumatra. Foto: ADPartners via Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Danske Bank, Skandia, Nordea, Länsförsäkringar och Handelsbanken, samt i viss mån även SEB och Swedbank investerar tillsammans miljarder i företag som länkas till kränkningar av ursprungsfolk och skövling av regnskog på Borneo. Detta enligt en rapport från Fair Finance Guide som även menar att ingen av bankerna har gjort tillräckligt för att försöka stoppa företagen som de investerar i.

– Bankerna har ambitiösa riktlinjer som säger att de ska skydda ursprungsfolken, men ingen bank klarade en närmare granskning. Det är ett svek men också en missad möjlighet att göra positiv skillnad både för ursprungsfolken och för sina kunder, säger Jakob König, projektledare på Fair Finance Guide.

LÄS ÄVEN: • Krav på ökad insyn i svenska bankers investeringar

Rapporten, som släpps i samband med premiären av den svenska dokumentärfilmen “The Borneo Case” om ursprungsfolkens kamp för sina rättigheter, bygger på en fältstudie av SwedWatch. De har kommit fram till att bankerna investerar i företag som tar ifrån ursprungsfolket sin skog och mark och istället bygger vattenkraftdammar, gruvor eller skapat palmoljeplantager.

– Läget på Borneo är alarmerande. I våra möten med människor från olika ursprungsfolk berättades att de hade fråntagits sin mark och skog utan att tillfrågas eller kompenseras. Att svenska banker inte satt tillräcklig press på företagen att respektera ursprungsfolkens rättigheter är oerhört allvarligt, säger Frida Arounsavath, researcher på Swedwatch och författare av rapporten.

Enligt Fair Finance Guides rapport är det Danske Bank, Skandia, Nordea, Länsförsäkringar och Handelsbanken som är sämst, medan SEB och Swedbank var något bättre. Ingen av bankerna fick dock godkänt eftersom inga banker har gjort tillräckligt för att ta reda på att övergreppen sker eller försöka stoppa dem. Dessutom påstås i vissa fall i marknadsföringen att det rör sig om etiska fonder.

Handelsbanken och Nordea är de banker som investerar mest i de här företagen och dessutom får sämst betyg för sitt ansvarsarbete.

Till Dagens Nyheter säger Sasja Beslik, chef för ansvarsfulla investeringar på Nordea, att det är svårt att ha total kontroll över alla de 4 000 bolag i världen som banken är aktiva i.

– Vi för mycket dialog med företagen och försöker ta reda på så mycket som möjligt, men ofta vill de ju inte informera om det som är dåligt, den informationen får vi ofta i efterhand. Sedan är det förstås vår uppgift att ta reda på så mycket som möjligt, säger han till Dagens Nyheter.

Fair Finance Guide har gjort en funktion som gör det enkelt att mejla bankerna för att protestera.

Källor: Fair Finance Guide, Dagens Nyheter och rapporten “Silent Approval

Mer att läsa