Gå till innehållet

Sjögräsängar avgörande för fiske – ökad hänsyn krävs

Ål i sjögräs, Lernacken Malmö Foto: Jonas Gustafsson

Sjögräsängar är väldigt viktiga “barnkammare” för fiskar. Nu visar en ny global studie från bland annat Stockholms universitet att de också är viktiga fiskeområden för människor världen över och att de därför bör inkluderas när det införs åtgärder för hur fisket förvaltas.

Sjögräsängar räknas till de mest värdefulla ekosystemen på jorden. De tillhandahåller livsmiljöer, skydd eller föda för fiskar, marina däggdjur och fåglar och är viktiga för den biologiska mångfalden i haven. De utgör också försörjning för hundratals miljoner människor och hör till världens mest effektiva kolsänkor.

LÄS ÄVEN: • 100 forskare: Sjögräsängar måste skyddas i hela världen

Det går med andra ord knappt att överskatta sjögräsängarnas betydelse. Däremot har hittills inte mycket forskning gjorts kring fisket i dessa miljöer och de åtgärder för att skapa hållbar förvaltning av havsområden har hittills mest koncentrerats på korallrev och fiske generellt.

– Det har inte uppmärksammats tidigare hur vanligt det är att man använder sjögräs, marina blomväxter, som en miljö att fiska i runt om i världen. Det spelar ingen roll om det är ett rikt land eller ett fattigt land, om det finns sjögräs använder människor dessa områden för fiske, säger forskaren Lina Mtwana Nordlund vid Stockholms universitet, som medverkat i en ny global studie där även forskare från Swansea University och Cardiff University deltagit.

LÄS ÄVEN: • Världens effektivaste kolsänka finns i Danmark, under ytan

Lina Mtwana Nordlund har länge forskat om kvinnor som fiskar, inte minst i fattiga länder där sjögräsfisket är jätteviktigt för kvinnor och barn för att få proteinrik mat och för att få en inkomstkälla.

– Det här fisket dammsuger sjögräset på allt som kan ätas eller säljas, till exempel musslor och krabbor. Ändå är detta nästan aldrig medräknat i fiskefångster eller inkluderat i fiskeförvaltning, säger Lina Mtwana Nordlund.

I den nya studien har forskarna undersökt 36 områden runt om i världen så som södra Australien, USA, Östafrikas kust och den svenska västkusten. De kom fram till att Sverige är det land som har mest begränsat sjögräsfiske på grund av en rad olika regleringar.

Regler för förvaltning skulle behövas på fler håll i världen, menar forskarna.

– Bevisen som presenteras betonar vikten av riktad förvaltning för att sjögräsängar ska fortsätta vara en viktig global ekosystemtjänst, skriver de i sin slutsats.

Källor: Stockholms universitet och “Global significance of seagrass fishery activity

Mer att läsa