Gå till innehållet

Silvertärna krossade tidigare rekord i långflyttning

Silvertärna. Foto: Daniel Pettersson 

Rekordet i världens mest långflyttande fågel har slagits med rejäl marginal. En silvertärna, som väger mindre än en mobiltelefon, har konstaterats flytta 96 000 kilometer tur och retur mellan vintervistelsen i Antarktis och häckningsplatsen vid Farne Islands. Det tidigare rekordet var på 91 000 kilometer.

Den nya rekordinnehavaren gjorde dessutom resan med en liten ryggsäck innehållande en logg som registrerar dess positionen. På så sätt kunde forskarna se att den begav sig från Farne Islands på Storbritanniens östkust den 25 juli 2015. En månad senare nådde den Sydafrikas södra spets innan silvertärnan vek av österut till Indiska Oceanen där den spenderade nästan hela oktober. I november flög den rakt söderut till Antarktis och följer sedan under 2-3 månader kontinenten västerut till Weddellhavet söder om Sydamerika där den spenderar nästan hela februari och mars. Därifrån återvänder den till Sydafrika i början av april och Farne Islands en månad senare.

Om den här silvertärnan lever ett medellångt liv kan den flyga sammanlagt 3 miljoner kilometer under sin livstid, vilket motsvarar fyra turer fram och tillbaka till månen.

– Ytterligare analyser av datan kan ge oss en bättre förståelse för hur silvertärnorna organiserar sin migration och hur klimatförändringar kan påverka deras rutt, säger Dr. Richard Bevan på biologiska institutet på universitetet i Newcastle, som var involverad i forskningsprojektet.

En svensk silvertärna, kallad Silvia, blev på 90-talet berömd för att ha gjort resan från Sverige till Antarktis minst 21 gånger.

Källa: Newcastle University

Mer att läsa