Gå till innehållet

Signifikant minskade stressnivåer efter bara 20 minuter i naturen

Friluftsliv. Foto: Maths Nilsson

En ny studie har kommit fram till att stadsbor minskar sina stressnivåer tydligt redan efter 20 minuter i naturen. 

Att vi blir avstressade i naturen är välkänt. I en ny studie från University of Michigan försökte forskarna visa hur länge och hur ofta vi behöver vistas i naturen för att sänka stressnivåerna.

LÄS ÄVEN: • Forskare: Så ser återhämtningsskog ut

De följde 36 stadsbor under åtta veckor, som ombads vistas i naturen minst tre gånger i veckan minst tio minuter per gång. Det var upp till personerna att avgöra vad som var “natur”, men det skulle vara utomhus. För att minska stressen under dessa tillfällen var reglerna att de skulle vara i dagsljus och de fick inte använda sociala medier, mobiltelefon, samtala, läsa eller träna något aerobicspass.

LÄS ÄVEN: • Tre forskare: Vi behöver närhet till natur för att må bra

Forskarna kom fram till att redan efter 20 minuter minskades stressnivåerna signifikant och mellan 20 och 30 minuter minskade de som mest. Att vistas i naturen i över 30 minuter gav fortsatt effekt i form av sänkta nivåer, men nivåerna sänktes betydligt långsammare.

För att på ett så effektivt sätt som möjligt minska stressnivåerna ska du enligt studien sitta eller promenera i ett område som ger dig en naturkänsla och att göra det i åtminstone 20-30 minuter.

Forskare vid SLU i Umeå och Alnarp har tidigare undersökt vilka skogar som fungerar bäst för människor som söker återhämtning. De kom fram till att det är trädens ålder och höjd och skogens gleshet som avgör om skogen har hög rehabiliteringspotential. Det måste inte vara ett så stort område, men det ska finnas möjlighet att sitta ned och vila i avskildhet.

– Vi räknade med att skogen behöver vara över 70 år gammal och över 16 meter hög för att ha ett värde ur rehabiliteringssynpunkt, berättade Eva-Maria Nordström, forskare vid SLU i Umeå, i ett pressmeddelande .

Källa: Frontiers in Psychology

Mer att läsa