Gå till innehållet

Shell har nu tillåtelse att borra i Arktis

Oljeplattform. Foto: Divulgação Petrobras / ABr - Agência Brasil via Wikimedia

Oljeplattform. Foto: Divulgação Petrobras / ABr – Agência Brasil via Wikimedia

Nu har oljebolaget Shell officiellt fått tillstånd av USA att borra efter olja och gas i Arktis. Tillståndet gäller i Tjuktjerhavet nordväst om Alaska och blev klart efter att företaget reparerat sin stora isbrytare.

Senast Shell hade tillstånd att borra i området var 2012. Då förlorade de kontrollen över en oljerigg så att kustbevakningen fick rädda 18 arbetare. De svåra förhållandena i området anses värda att trotsa då där beräknas finnas mycket olja. USA har beräknat att 20 procent av världens oupptäckta olja och gas finns i Arktis och Shell har spenderat ungefär 7 miljarder dollar (över 60 miljarder kronor) på att utforska området och delar av pengarna kommer från svenska banker.

Shell har dock fortfarande inte hittat någon olja eller gas i området och om företaget skulle lyckas måste de ansöka om ytterligare tillstånd för att producera oljan och det är en process som kan ta tio år eller längre.

Bolagets planer har mött stora protester från hela världen och över sju miljoner människor har skrivit under Greenpeace protestlista på nätet.

Källa: Huffington Post och Wall Street Journal

Mer att läsa