Gå till innehållet

Shell betalar 600 miljoner för oljeutsläpp i Nigeria

Lerhyddor i Nigerdeltat. Foto: Jialiang Gao via Wikimedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Niger_%28flod%29#mediaviewer/File:Niger_River_Center_Island.jpg

Lerhyddor i Nigerdeltat. Foto: Jialiang Gao via Wikimedia

Sex år efter ett av de stora oljeutsläppen i Nigerdeltat har Shell gått med på att betala ut över 600 miljoner kronor till bland annat de 15 600 drabbade fiskare och jordbrukare i området, vars levebröd förstörts av utsläppen.

Uppgörelsen gör att Shell slipper att ärendet tas upp i Londons högsta domstol och oljeföretaget slapp dessutom betala de närmare 4 miljarder kronor som byborna i området först krävde. De 600 miljonerna ska nu delas upp mellan samhället i området och de individer som jobbade i Nigerdeltat. Shells dotterföretag har efter sex år ännu inte inlett saneringsarbetet och FN beräknar att det kan ta upp till 25 år innan området återhämtat sig.

Utbetalningen är troligen den största kompensationen någonsin till ett afrikanskt samhälle och det är första gången det betalas ut direkt till de påverkade individerna. Advokatfirman som representerade samhället meddelar att de har fyra-fem liknande fall som de nu kommer att undersöka. Shell ska först ha erbjudit byborna ungefär 50 000 kronor i kompensation.

Sammanlagt har det sedan 1950-talet skett över 7000 oljeutsläpp i Nigerdeltat och många miljoner liter olja har runnit ut i naturområdet.

Källa: The Guardian och Amnesty

Mer att läsa