Gå till innehållet

Seriöst förslag: vilda elefanter i Danmark

Elefant. Foto: Marie Mattsson http://mariemattsson.se/

Elefant. Foto: Marie Mattsson http://mariemattsson.se/

Vilda elefanter i norra Danmark? Det är faktiskt ett seriöst förslag från naturvårdare som tror att det kan gynna både Danmarks natur och världens elefanter.

Idén om att återskapa naturen som den var för ungefär 13 000 år sedan föddes 2006 och gick ut på att Europa och Nordamerika åter ska rymma stora djur och rovdjur, som i dagsläget bara finns i Afrika. För ungefär 13 000 år sedan fanns så kallad megafauna (stora djur) i fler världsdelar än Asien och Afrika och naturvårdarnas tanke är att så åter kan ske med exempelvis lejon, elefanter och geparder. För även om djuren är borta från våra världsdelar finns lämpliga ekosystem kvar.

Att återinföra dessa djur till Europa och Nordamerika skulle ha två fördelar, enligt projektet talespersoner. För det första skulle man stabilisera och återetablera förlorade ekosystem och för det andra skulle det ge en bättre möjlighet för Afrikas hotade arter att överleva. Målet är inte att släppa ut dem vind för våg utan att börja i kontrollerad, liten skala för att testa idéerna.

De här idéerna har dock inte tagits emot odelat positivt av omvärlden. Forskare har kallat det “bara något mindre sensationellt än Jurassic Park” och det har argumenterats för att det vore bättre att spendera pengar på att bevara arterna i Afrika istället.

Sedan 2006 har mycket hänt och Europa har med framgång börjat satsa på att återskapa ekosystem, exempelvis genom projektet Rewilding Europe och återinförandet av olika klövdjur på olika håll. Dessa projekt har visat sig få en lång rad positiva effekter i naturen. Därför hoppas nu Ole Sommer Bach, vid Randers Rainforest zoo, och Jens-Christian Svenning, forskare vid universitetet i Århus, att Europa är redo för en något vildare idé – elefanter i norra Danmark.

Visent i Avesta visentpark. Foto: Calle Eklund via Wikimedia

Visenter har visat sig vara en framgångsrik art att återinföra på flera håll. Foto: Calle Eklund via Wikimedia

För 15 år sedan föreslog Randers Rainforest zoo att det skulle återinföras visenter i Danmark. När projektet presenterades skrattade folk åt det. Idag är det verklighet.

Elefanterna påstås vara en naturlig fortsättning efter visenter och idén är att släppa ut dem under kontrollerade former i inhägnade områden. Därefter studeras elefanternas inverkan på allt från träd till insekter och projektet utvärderas. Det troliga, enligt Ole Sommer Bach, är att elefanterna dessutom skulle ha en ekonomisk gynnsam effekt.

– Om man kunde bygga en maskin som kan göra samma saker som en elefant skulle man troligen bli väldigt rik. De kan göra allt från att sköta skottskogar till att sprida frön och de finns redan. Vi behöver bara använda dem, säger Ole Sommer Bach till BBC.

Projektet jämförs med “Australian Rhino Project” som ska förflytta noshörningar till Australien för att rädda arten som annars riskerar att vara helt utrotad om ett tiotal år på grund av den utbredda tjuvjakten.

– Inom 50 år kan asiatiska elefanter vara utrotade. I Europa ser många elefanter som exotiska och ser det inte som vårt ansvar att bevara exotiska djur, men jag tycker det är ett globalt ansvar, säger Bach.

Källa: BBC

Mer att läsa