Gå till innehållet

Sensationellt fynd av nattpapegoja

Den 3 juli hölls en presskonferens i Australien där ornitologen John Young berättade att han upptäckt exemplar av den marklevande fågelarten nattpapegoja (Pezoporus occidentalis). Enligt John Young har han fotograferat, filmat, spelat in och hittat fjädrar från fågeln som inte setts vid liv sedan 2005 och som länge troddes vara utdöd.

Nattpapegoja från Wikipedia.

Nattpapegoja från Wikipedia.

På grund av ett avtal med ett mediabolag lät inte John Young någon ta bilder under presskonferensen och han lämnar inte heller ifrån sig det material han har till allmänheten. Detta har lett till viss skepcism från andra ornitologer då John Young tidigare blivit påkommen med att manipulera bilder på en sällsynt fågel och påstått sig ha sett ännu en annan raritet utan att kunna backa upp påståendet.

– Det finna absolut inget tvivel, säger John Young angående skepcismen. Jag har gjort misstag förr, men jag kommer inte göra om dem.

Redaktören Sean Dooley på Australian Birdlife Magazine berättar att det här är otrolig händelse.

– Nattpapegojan är den heliga graal av fågelskådning. Det är kanske den fågel i hela världen som är svårast att se. Om John Young har rätt så är det här skådarvärldens motsvarighet till att hitta Elvis steka hamburgare i en vägkrog i obygden.

Källor: Birdwatch och ABC

Mer att läsa