Gå till innehållet

Sengångare frös ihjäl i flygplan under transport

Hoffmans tvåtåiga sengångare. Foto (beskuret): Adam.zolkover, CC BY-SA 4.0

Tre sengångare dog i Liége i Belgien sedan flygplanet de åkte med stoppats av snöoväder och det inte var någon värme i planet.

Sengångarna var på väg till Malaysia i ett flygplan tillhörande Qatar Airways Cargo, men det stoppades i Liège på grund av en snöstorm. Tanken var att bara tanka flygplanet och sedan fortsätta, men istället blev det kvar på flygplatsen i minusgrader i 24 timmar och ingen värme var på i planet. När sengångarnas situation till slut uppmärksammades hade tre av de nio djuren som var med i transporten frusit ihjäl.

De sex överlevande sengångarna har fått vård och ska skickas till sin slutdestination Kuala Lumpur så fort som möjligt medan flygplatsen och de ansvariga för transporten skyller på varandra enligt Aviation 24.

Politico skriver att även om det finns regler för hur vilda djur ska transporteras inom EU så sker det sällan kontroller av exporter till länder utanför EU och EU-länderna brukar inte inspektera plan som mellanlandar.

Nicholas Clark på djurrättsorganisationen Eurogroup for Animals säger till samma tidning att vilda djur ofta transporteras i “hemska, okontrollerade situationer till ett liv i fångenskap”.
– Vi behöver hårdare regleringar kring handeln av vilda djur för att vi ska slippa sådana här hjärtskärande historier, säger han.

Källor: Politico och Aviation 24

Mer att läsa