Gå till innehållet

Ännu fler gåsgamar i Sverige

Gåsgamens flygtur vid halv sju-tiden. Foto: Johannes Rydström

Gåsgamen i Västervik. Foto: Johannes Rydström

Uppdaterat: Det tycks som att Sverige upplever en gåsgamsinvasion av sällan skådat slag just nu. Efter att en individ hållt sig i närheten av Börringesjön i Skåne till den 25 juli försvann den och har sedan dess inte återsetts.

Dagen efter rapporterades en gåsgam flyga söderut över Luleå och idag, söndagen den 28 juli, hittades ännu en gåsgam flyga norrut i Halland för att sedan ta nattkvist utanför Falkenberg. Morgonen den 29 juli är den fortfarande kvar i samma tall och bedöms av en skådare utifrån vingpennorna vara samma individ som även synts på Öland, vid Falsterbo och i Skåne.

Tidigare nyhet:
Onsdagen den 17 juli skrev vi om hur gåsgamen upptäcktes och försvann från Västervik. På torsdagen återupptäcktes den i Skåne.

Vid 16-tiden sågs en stor rovfågel som skulle kunna vara gåsgamen över Falsterbo flygandes åt NO och 40 minuter senare upptäcktes en gåsgam gå ner någonstans vid Havgårdssjön i Skåne. Tre timmar senare eftersöks fortfarande gamen i området utan framgång.

Det är inte givet att det är samma gåsgam som i Västervik, men det är åtminstone väldigt troligt.

Gåsgamar har setts strax utanför Sveriges gränser de senaste åren och det dök bland annat upp en individ i Danmark den 14 juni i år.

Uppdatering: På morgonen fredagen den 19 juli har gåsgamen ännu inte återfunnits i Skåne och nya rapporter gör gällande att den aldrig landade. Däremot har en gåsgam upptäckts sväva över Öland under förmiddagen och strax innan det sågs en gåsgam återigen i Västervik. Frågan är nu om det är en, två eller till och med tre gåsgamar som rört sig i landet den senaste tiden.

Uppdatering 2: Gåsgamen har den senaste tiden hållit sig vid Börringesjön i Skåne, i exakt samma område som det sågs kejsarörn förra sommaren.

Mer att läsa