Gå till innehållet

Seger för naturen: Sandsugning stoppas och Öresund skyddas

Danmark har länge ägnat sig åt att suga upp sand från Öresunds botten för att tillverka betong. Nu har den danska regeringen lovat att sluta med det. Ett besked som tas emot med glädje av miljöorganisationer.

Sandsugningen i Öresund skapar stora hål i havsbotten som förstör ekosystemen och gör att fiskar får svårt att klara sig. I Sverige förbjöds metoden redan 1982, men i Danmark har det getts tillstånd att ta upp i snitt 50 000 kubikmeter sand varje år. Under 2017 gick 13 miljöorganisationer och 14 kommuner runt Öresund ut med krav på att sandupptagningen upphör och att sundet mellan Sverige och Danmark skyddas. Nu har de äntligen fått gehör för sina krav.

LÄS ÄVEN: • Kommuner och miljöorganisationer kräver stopp för sandsugning i Öresund

Danmark kommer inte utfärda några fler tillstånd för sanduppsugning, däremot får de som redan har tillstånd fortsätta suga upp sand tills dessa löpt ut. Beslutet kom i sista stund. Ett danskt företag hade ansökt om att få suga upp hela 2,8 miljoner kubikmeter sand ur Öresund.

LÄS ÄVEN: • Fortfarande omfattande miljöförstöring i Öresund

Samtidigt har också EU beslutat att Öresund ska skyddas under EU:s havsmiljödirektiv. Det innebär att det inte får utvinnas några råmaterial ur sundet och att naturlivet i sundet ska skyddas och utvecklas. Sammanlagt kommer en sträcka på ungefär 100 kilometer därmed att skyddas.

Källor: Sveriges Radio och TV2

Mer att läsa