Gå till innehållet

Seger för Ecuadors urfolk – oljebolag stoppat från deras mark

Ecuadors regnskog. Foto: Geoff Gallice from Gainesville, FL, USA – Oxbow lake, Yasuni, CC BY 2.0, Link

Waorani-folket i Ecuador har vunnit en viktig seger för Amazonas regnskog. En domstol fastslog att ett oljebolag inte har rätt att exploatera deras mark i Amazonas.

Oljebolaget fick först tillstånd av Ecuadors regering att leta efter olja i ett 180 000 hektar stort område. Waorani-folket tog ärendet till domstol för att skydda sin mark och fick rätt. Domen stoppar omedelbart alla möjligheter att sälja land till oljeletning.

Enligt Waoranis advokat Lina Maria Espinosa har beslutet dessutom “skapat ett viktigt prejudikat för amazonas”.
– Det här är garanterat en historisk dag för framsteg gällande rättigheter och konstitutionell utveckling i Ecuador. Det är ett bevis för att statens exploateringsplaner inte kan verkställas på bekostnad av folkets liv och integritet, sa hon till Al Jazeera.

LÄS ÄVEN: • Hård kritik mot Sverige – samer måste få inflytande över exploatering av natur

Det är inte den enda viktiga vinsten i domstol i Ecuador i år. I februari stoppades en stor gruva med verksamhet på ursprungsbefolkningen Cofáns land, intill en nationalpark. Även det beslutet kallades en milstolpe och en ”historisk seger” för ursprungsbefolkningens rättigheter i Ecuador.

LÄS ÄVEN: • Nästan 1 miljon underskrifter för att FN ska ta upp naturens rättigheter

I oktober 2018 erkände även Ecuadors National Water Secretariat (SENAGUA) floderna Cofánes, Chingual och Aguarico som skyddade vatten – ett steg framåt för naturens rättigheter.

Källor: Phys och Al Jazeera

Mer att läsa