Gå till innehållet

SeaWorld slutar med späckhuggarshower, men får fortsatt hård kritik

Späckhuggaren Tilikum, som dokumentären Blackfish handlar om. Foto: Loadmaster (David R. Tribble). Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Seaworld-Orlando-Shamu-1530.jpg#/media/File:Seaworld-Orlando-Shamu-1530.jpg

SeaWorld i San Diego ska sluta med späckhuggarshower till år 2017. Anledningen är all kritik som framkommit mot djurparkskedjan i kölvattnet av filmen Blackfish från 2013 (läs vår recension här). 

Den nuvarande späckhuggarshowen där djuren dyker, hoppar och skvätter på gästerna ska bytas ut mot en “helt ny upplevelse fokuserad på späckhuggarnas naturliga miljö”. Några fler detaljer än så finns inte om den nya showen, men den ska vara ett resultat av att publiken, som minskat med 17 procent förra året, vill se valarna i en mer naturlig omgivning.

SeaWorld kommer dock fortsätta med sina vanliga späckhuggarshower i djurparkerna i San Antonio, Texas och Orlando, Florida. Den nya inriktningen i San Diego får också hård kritik från djurrättsorganisationen Peta.

– Slutet på de smaklösa cirkus-aktiga showerna var ofrånkomliga och nödvändiga, men det är fångenskapen som förnekar späckhuggarna allt som är naturligt och viktigt för dem. Det här beslutet är som att inte längre piska lejon i en cirkus men hålla dem inlåsta i burar i hela sina liv, säger Jared Goodman, Petas djurrättsansvarig.

Sedan dokumentärfilmen Blackfish släpptes har SeaWorld förlorat hälften av sitt marknadsvärde.

Källa: The Guardian

Mer att läsa