Gå till innehållet

Seaworld slutar föda upp späckhuggare – nuvarande generationen blir sista

Späckhuggaren Tilikum, som dokumentären Blackfish handlar om. Foto: Loadmaster (David R. Tribble). Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Seaworld-Orlando-Shamu-1530.jpg#/media/File:Seaworld-Orlando-Shamu-1530.jpg

Späckhuggaren Tilikum, som dokumentären Blackfish handlar om. Foto: Loadmaster (David R. Tribble). Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Commons

Den stora djurparkskedjan Seaworld meddelade idag att de slutar med att föda upp späckhuggare i fångenskap. De individer som finns i fångenskap nu kommer vara den sista generationen. 

Djurparken säger i ett uttalande att beskedet är ett sätt att anpassa sig till samhället och att de vill “fortsätta inspirera sina gäster till att agera för att skydda vilda djur”. I höstas förbjöd dock Kalifornien djurparken att fortsätta med uppfödandet av späckhuggare i fångenskap i delstaten.

LÄS MER: • Djurparken Seaworld förbjuds föda upp späckhuggare.

De 24 späckhuggare som djurparken har i fångenskap för tillfället kommer de dock inte att släppa ut, enligt Seaworld eftersom de inte skulle överleva i frihet. Eftersom späckhuggare kan bli 30-40 år gamla i fångenskap kan därmed späckhuggarshowena fortsätta ett bra tag till, även om Seaworld meddelat att de slutar med dem i San Diego (läs mer här). I det vilda kan späckhuggare bli över 100 år gamla.

Djurrättsorganisationen PETA kommenterade Seaworlds beslut så här:
– SeaWorld måste öppna sina bassänger till haven och låta späckhuggarna som nu hålls fångna att få tillbaka något liknande liv utanför dessa fängelsebassänger.

LÄS MER:Rekordgammal späckhuggare återfunnen av naturturister.

Seaworld har de senaste åren tappat ungefär 12 procent av sina besökare efter att den kritiska dokumentären ”Blackfish” hade biopremiär 2013 (läs vår recension här) och har även fått se konserter ställas in när inte banden vill ge sitt stöd till djurparken.

Läs mer:
• Intervju med fågelskådaren som upptäckte späckhuggare utanför Bohuslän i maj 2014.
• Film: Späckhuggare stjäl hälleflundra från fiskare.
• Film: Späckhuggare ger par oförglömlig bröllopsdag.
• Alla våra nyheter om späckhuggare.

Källa: NBC News

Mer att läsa