Gå till innehållet

Schweiz släpper rekordsmugglare utan straff

Elefant. Foto: Marie Mattsson http://www.natursidan.se/fotografer/marie-mattsson/

Elefant. Foto: Marie Mattsson 

Naturorganisationer riktar hård kritik mot Schweiz sedan landet släppt tre män som gripits i landets hittills största beslag av illegal elfenben. Männen slipper annat straff än att de inte får ta med sig de 300 kilo elfenben som de försökte smuggla.

Den mängden elfenben betingar ett pris på ungefär 400 000 dollar (över 3,5 miljoner kronor) och männen skulle riskera upp till tre års fängelse och över en miljon dollar i böter om de åtalats i Schweiz. Istället släpps de och får återvända till sitt hemland Kina utan något straff.

International Fund for Animal Welfare (IFAW) kallar beslutet för “häpnadsväckande”.
– Vi kritiserar ständigt afrikanska länder för att de inte ger tillräckligt stränga straff till smugglare och så har ett i-land i stort sett gett en smäll på handen för att smuggla en enorm mängd elfenben, säger Grace Ge Gabriel på IFAW till NBC.

På Save the Elephants säger Resson Kantai att bristen på straff är “nedslående” för den globala kampen att skydda elefanter och menar att det skickar ut ett “fruktansvärt budskap”.

Naturorganisationerna Traffic, Tusk och IFAW tror inte att männen riskerar något straff i sitt hemland Kina, men en diplomatkälla berättade för den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua att de misstänkta smugglarna bör vänta sig “allvarliga straff”.

Källa: NBC News

Mer att läsa