Gå till innehållet

Schweiz enda björn skjuten

Wwf
Brunbjörn från Järvzoo. Foto: Marie Gillander

Brunbjörn från Järvzoo. Foto: Marie Gillander

Den enda brunbjörn som levt i Schweiz, känd under namnet M13, har under hösten 2012 och efter att ha vaknat ur sitt ide valt att söka mat i närheten av människor. Då han inte drog sig från att följa efter folk under dagtid och inte helller visade någon rädsla för människor har M13:s närvaro lett till konflikter med lokalbefolkningen. Natten till tisdagen sköts björnen ihjäl då det ansågs omöjligt att hålla honom borta från människobostäder och då han ansågs utgöra en för stor risk.

Vittnen berättar att M13 kunde komma traskande mitt på gatorna i byar i de södra delarna av Graubünden i Schweiz. Det hände att förare fick bromsa sina bilar för att inte köra på honom.

Det råder i regionen delade meningar om vad som skulle göras. Lokala tidningar har använt sig av rubriker som “Väntar vi bara på en tragedi?” och menat att björnen måste skjutas. Världsnaturfonden, WWF, har dock uttalat sig om att de är “djupt besvikna” över att M13 dödats och anser att schweiziska myndigheter inte ansträngt sig tillräckligt för att vidta de åtgärder som landet satt upp för att hantera björnar.

En stam på ungefär 40 björnar befinner sig i Italien, strax söder om schweiziska gränsen, och det förväntas att fler björnar kommer röra sig in i Schweiz. Frågan är om de är lika orädda för människor och vilket öde som i sådana fall kommer drabba dem?

Källa: Swissinfo

Mer att läsa