Gå till innehållet

Schimpansers rättigheter testas i domstol

Schimpans på Leipzig Zoo. Foto: Thomas Lersch via Wikimedia Commons

Schimpans på Leipzig Zoo. Foto: Thomas Lersch via Wikimedia Commons

Uppdaterat 2014-12-05:
Domstolen i New York meddelade igår att schimpanser inte ska ha samma rättigheter till frihet som människor. Enligt domstolen eftersom de inte heller kan hållas ansvariga för sina handlingar eller förväntas ta samhälleligt ansvar. Nonhuman Rights Project kommer överklaga domen.

Uppdaterat 2014-10-09:
Fallet presenterades igår i New York Supreme Court och domstolen meddelade att de kommer behandla fallet seriöst. Ett domslut väntas om 4-6 veckor.

Uppdaterat 2014-10-08
:
Idag kommer en hög domstol i New York att ta upp ett fall som ska avgöra om en schimpans kan räknas som en person under lagen.

Nonhuman Rights Project menar att schimpansen Tommy har levt inspärrad mot sin vilja och att han bör släppas till ett reservat som liknar hans miljö i det vilda. Om domstolen dömer till organisationens fördel kan det leda till utökade rättigheter för apor, delfiner, elefanter och späckhuggare.

Nonhuman Rights Project kommer annars ta fallet med Tommy, eller något av andra fall de jobbar med, till högsta instans. Källa: Huffington Post

Tidigare nyhet 2013-12-04: Djurrättsorganisationen Nonhuman Rights Project har vänt sig till en domstol i New York för att få fyra schimpanser flyttade från fångenskap till inhängnader som påminner om hur de lever i det vilda. Som argument anges att schimpanser inte är saker att äga, utan en “kognitiv, komplex, autonom juridisk person med grundläggande rättigheterna att inte vara fängslad”.

För att bevisa sin poäng, och öka chansen att vinna målet, har Nonhuman Rights Project satt upp en stiftelse för de fyra schimpanserna vilket därmed ska göra dem till juridiska personer enligt New Yorks lagar. Tillsammans med forskning som visar att schimpanser har självuppfattning och en känsla för dåtid och framtid hoppas organisationen att det ska ge schimpanserna rätt till kroppslig frihet.

Organisationens ledare, Steven M. Wise, ser sitt korståg för djurrätt som ett livslångt projekt och har bara i år fått staten USA att inte längre äga schimpanser och lagt ett annat förslag som ska klassificera alla schimpanser som utrotningshotade och därmed försvåra för alla djurförsök, även om schimpanserna är privat ägda.

Källa: NY Times

Mer att läsa