Gå till innehållet

Schimpanser rymde från djurpark i Gävle – sköts till döds

Schimpans (i fångenskap). Foto: Thomas Lersch, CC BY 2.5

Under onsdagen rymde fem schimpanser från sitt hägn i Furuviksparken utanför Gävle. Tre av dem har skjutits ihjäl, en är skottskadad och en har tagit sig tillbaka till schimpanshuset.

Så fort det blev känt beslutade djurparken att de skulle skjutas.

– Igår var vi tvungna att avliva tre av våra sju schimpanser och det är oerhört smärtsamt för oss alla. Det är individer vi tagit hand om, lärt känna och värnar om. Schimpanser kan upplevas fredliga men de är extremt farliga. De är snabba, mycket starka och generellt orädda. Det kan snabbt eskalera till en livsfarlig situation, skriver djurparken på sin webbplats.

Djurparkens egna skyttar användes för att skjuta schimpanserna och djurparken utrymdes. Fyra av dem sköts. Tre dog. En är skadad, men hur svårt är ännu oklart, uppger P4 Gävleborg. Aftonbladet rapporterar att det fortfarande på torsdag förmiddag är oklart var den skadeskjutna schimpansen befinner sig.

Det är också okänt hur rymningen kunde ske , berättar Annika Troselius, informationsansvarig på Parks and Resorts som äger Furuviksparken, till SVT Gävleborg.
– I dagsläget vet vi inte exakt hur detta kunde ske, men vi kommer att tillsätta en utredning för vi kommer att behöva gå till botten med mycket i det här. Något sånt här får inte hända, det ska inte hända och vi har all anledning att vara självkritiska i mycket.

Sent på onsdagskvällen var djurparkens fyra återstående schimpanser inne i schimpanshuset, men eftersom de fortfarande inte är instängda så har parken fortfarande full beredskap och schimpanshuset bevakas.

Det har framförts kritik mot att inte djurparken försökte söva schimpanserna som rymt. Först hävdade Furuviksparken att det inte fanns något sövningsmedel, men senare skriver de så här om beslutet att inte försöka söva primaterna:
– Sövning är inte ett alternativ när en schimpans tar sig utanför sitt hägn med risk för människors säkerhet. För att skjuta med sövningspil så behöver man vara väldigt nära djuret. Detta kombinerat med att det kan ta upp till 10 minuter innan sövningsmedlet verkar skulle innebära stor fara för människors säkerhet. När en schimpans är lös i parken, behöver man därför tyvärr skjuta för att avliva.

Flera kritiska röster

Ing-Marie Persson, tidigare skötare vid djurparken, som jobbat med schimpanser i 30 år, säger till SVT Gävleborg att hon tycker det var “bedrövligt gjort” och “väldigt oprofessionellt gjort”. Dels för att de inte använde sövningsmedel, men också för att inte schimpanserna lämnades ifred i parken. Nu var det istället en stor utryckning av poliser och många personer inblandade i att jaga schimpanserna.
– Det gör ju situationen bara värre. Man måste på ett lugnt sätt låta dem vara kvar nära sitt hägn. De ger sig ju inte iväg så långt eftersom de är så osäkra utanför sin miljö. Därför tycker jag att det är konstigt att de måste avlivas på det här sättet, säger Ing-Marie Persson.

Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt, kommenterar händelsen så här:

– Det som hänt är oerhört tragiskt. Att djur rymmer från fångenskap är inget nytt och situationer som denna måste kunna hanteras på sätt som inte orsakar död. Det här är ett så tydligt exempel på att vi inte kan ha vilda djur i fångenskap för underhållning, över huvud taget.

Källa: SVT Gävleborg, P4 Gävleborg och Furuviksparken

Mer att läsa