Gå till innehållet

San Francisco och Oakland stämmer oljebolag för klimatförändringar

San Francisco och Oakland anklagar olje-, gas- och kolproducenter för att medvetet fortsatt med miljöfarlig verksamhet trots att de vetat om konsekvenserna. Städerna begär flera miljarder dollar i kompensation för tidigare och kommande översvämningar, erosion och skador på egendom. 

– Räkningen ska betalas. Det är dags för de här företagen att ta ansvar, säger San Franciscos advokat Dennis Herrera till SF Gate.

Om städerna vinner i rätten måste oljebolagen Chevron, ConocoPhillips, ExxonMobil, Shell och BP betala mångmiljardbelopp för skador som klimatförändringarna redan orsakat och kommer orsaka i framtiden.

LÄS ÄVEN: • Havsnivån stiger tre gånger snabbare än under 1900-talet och takten ökar

San Francisco och Oakland blir därmed de senaste i en allt längre rad städer och delstater som stämmer fossilbolagen för klimatrelaterade skador. Tidigare stämningsansökningar har inte lyckats, men nu finns starkare bevis för att klimatförändringarna orsakas av fossila bränslen.

LÄS ÄVEN: • Tre städer i USA stämmer oljebolag för klimatförändringar

Enligt klimatmodellerna kan havsnivån utanför San Francisco höjas med ungefär en meter till år 2100. Det skulle kunna få förödande skador och staden beräknas lägga över 4 miljarder kronor enbart på att förstärka den nästan 5 kilometer långa skyddsväggen mot havet. Ytterligare uppgraderingar som krävs för att skydda staden mot översvämningar beräknas kosta 40 miljarder kronor.

Källa: SF Gate

Mer att läsa