Gå till innehållet

Samebyn: Sveaskogs avverkningar en total katastrof

Återigen får Sveaskog hård kritik för sin bristande hänsyn i renbetesområden. Tidigare har samebyarna Luokta-Mávas och Maskaure vittnat om att det statliga bolaget avverkar skogar som är nödvändiga för renar och rennäringen. Nu höjer även Muonio sameby rösten för vad de menar kan bli slutet för rennäringen.

I förra veckan skrev samebyar i södra Norrbotten, med stöd från Naturskyddsföreningen, ett öppet brev till Sveaskog med krav på att bolaget ska respektera samernas rättigheter och sluta med sin “utmattningstaktik” för att tvinga till godkännande av avverkning av renbetesmarker.

Ett nytt lågvattenmärke
Nu går även Muonio sameby tillsammans med Greenpeace ut med ett gemensamt uttalande om Sveaskogs metoder.

– Sveaskog har ett skamfilat rykte när det gäller samernas rättigheter, och har vid upprepade tillfälle nonchalerat samernas uttryckliga nej till avverkningar i naturskogar i Sápmi. Situationen som Sveaskog skapat i Muonio är dock ett nytt lågvattenmärke, skriver de i sitt öppna brev.

De menar att Sveaskog “i upprepade fall kört över samernas rättigheter och avverkat gamla naturskogar i viktiga renbetesområden kring Muonio sameby”. Dessutom har det statliga bolaget avbrutit alla samråd med samebyn.

– För oss i Muonio sameby utgör Sveaskogs avverkningar en total katastrof. De senaste två åren har Sveaskog avbrutit alla samråd med oss och sedan huggit ned all skog som vi vädjat om att de inte skulle avverka. Om avverkningarna fortsätter blir det slutet för all renskötsel i området, säger Katarina Sevä, renskötare och styrelseledamot i Muonio sameby, som ligger längs gränsen till Finland.

Samebyn och Greenpeace kräver att Sveaskog omedelbart avbryter all avverkning i området där några av Sveriges sista riktigt gamla naturskogar växer. Skogarna har aldrig tidigare kalavverkats, men Sveaskog har lämnat in 101 avverkningsanmälningar på nästan 2 000 hektar i området. Enligt Greenpeace har Skogsstyrelsen bara hunnit med att besöka två av platserna, men en majoritet av avverkningsanmälningarna är i skogar som kan förväntas ha höga naturvärden och som är avgörande för renskötsel. Renarna är beroende av att äta hänglavar och dessa hittas framför allt i äldre skogar.

– Nu ser jag hur snabbt avverkningar sker. Från år till år går det allt snabbare och vi har snart inga hänglavskogar eller äldre skogar kvar. Det här är ödesdigert. Jag känner stark oro, säger Katarina Sevä.

Innehåll från YouTube

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: https://youtu.be/oSPejPbSoWk

Källa: Greenpeace

Mer att läsa