Gå till innehållet

Sällsynt film på vilda pallaskattungar i tidigare okänt utbredningsområde

Pallaskatt i Mongoliet. Foto: Snow Leopard Trust

Tack vare ett nytt projekt har kamerafällor lyckats ta de första bilder på pallaskattungar i ett område i Mongoliet, som man inte visste att kattdjuren bebodde.

I en sekvens visas en vuxen pallaskatt i ett bergsmassiv och i en annan sekvens syns tre pallaskattungar undersöka kameran under en natt. Se filmen längre ner i artikeln.

– Det här är de första bilderna av pallakattungar i den här delen av Mongoliet så vitt vi vet och det är en värdefull upptäckt från våra projektpartners Snow leopard trust, säger David Barclay, chef för bevarandet av kattdjur på Royal Zoological Society of Scotland (RZSS).

Projektet för att undersöka pallaskatterna i det vilda kallas PICA (Pallas’s Cat International Conservation Alliance) och finansieras av RZSS, Snow leopard trust och svenska Nordens Ark.

– Vi vet fortfarande inte mycket om pallaskattens beteende eller ens dess utbredningsområde. Om vi ska lyckas bevara den här mystiska katten behöver vi först förstå den och vi hoppas att den här studien ska ge ny värdefull insikt, säger Emma Nygren, bevarandebiolog på Nordens Ark.

Video från YouTube

Genom att spela videon accepterar du YouTubes dataskyddspolicy.

Källa: youtube.com

Källa: Snowleopard.org

Mer att läsa