Gå till innehållet

Sälgskimmerfjäril expanderar norrut – så skiljer du den från aspfjäril

Sälgskimmerfjärilen har ungefär 7 centimeter mellan vingspetsarna. Den skiljs från den snarlika aspfjärilen bland annat på att den har “ögon” både på ovansidan och undersidan av vingarna. Foto: Jörgen Lindberg

Sälgskimmerfjärilen har de senaste tio åren spridit sig snabbt i Sverige. I fjol hittades den för första gången så långt norrut som i Hjälstaviken i Uppland. I år har det gjorts flera fynd av arten ännu längre norrut. Var dock uppmärksam på att den påminner en hel del om aspfjäril.

– Sälgskimmerfjärilen kom till Sverige i början av 80-talet, faktiskt samma år som kartfjärilen kom hit. Fram till för 8-10 år sedan så fanns den nästan bara i Skåne och då framförallt vid den klassiska lokalen Stensoffa vid Krankesjön. Nu sprider den sig snabbt norrut, berättade Lars Pettersson på Svensk Dagfjärilsövervakning i fjol.

Han har gjort följande animation för att visa hur fort expansionen gått från år 2000 till och med år 2017:

– Sälgskimmerfjärilen har precis som senaste 5-10 åren fortsatt sin spridning norrut och är nu sedd med flera exemplar så långt upp som i Uppsala och andra delar av Uppland, skriver Svensk Dagfjärilsövervakning på sin webbplats.

På 8-9 år har fjärilen expanderat sitt utbredningsområde norrut med 30 mil.

LÄS ÄVEN: • Sälgskimmerfjäril – en dagfjäril på snabb frammarsch.

Eftersom sälgskimmerfjärilen gynnas av varma somrar och eftersom dess larver trivs på bland annat sälg så har förutsättningarna för arten varit gynnsamma de senaste åren. De ses ofta i lövskogar nära stränder, men även i folks trädgårdar där de kommer och suger nektar på exempelvis fjärilsbuskar.

Sälgskimmerfjäril med sina typiska “ögon” strax under de vita taggarna som också skiljer den från aspfjäril. Foto: I, Rosenzweig, CC BY-SA 3.0

– Vill man locka sälgskimmerfjärilen till sig finns det ett par bra sätt, det ena lite obehagligare än det andra: ett är att blanda lika delar strösocker och rödvin och doppa en trasa i blandningen och hänga upp. Det lockar sälgskimmerfjäril och även amiraler och en hel mängd nattfjärilar. Det lite mindre trevliga sättet är att hälla ut surströmmingsspad, det lockar också bra, berättar Lars Pettersson.

Tänk dock på att sälgkimmerfjärilen kan förväxlas med den något snarlika aspfjärilen, som dock saknar “ögon” både på undersidan och översidan:

Aspfjäril – inte lika metallisk färg och har inte heller två “ögon” både längst in på bakvingen och på undersidan, som sälgskimmerfjärilen har. Foto: Erik Hansson

Aspfjärilen flyger dessutom oftast ett par veckor tidigare än sälgskimmerfjärilen. De vita taggarna på bakvingen är också ett tydligt kännetecken för sälgskimmerfjäril:

Lägg märke till de vita “taggarna” på sälgskimmerfjärilens vingar. Foto: Lars Pettersson, Svensk dagfjärilinventering 

Mer att läsa