Gå till innehållet

Så upptäcktes gåsgamen i Västervik

Larsgunnar och Gunilla Nilsson ser havsörnar från tomten i Västervik dagligen. Det är inget de brukar reagera på. Men den här dagen hade de dottern på besök och ville visa upp de majestätiska fåglarna, så när Gunilla såg en stor rovfågel komma insvepande på långt håll ropade hon på dottern och Larsgunnar. Alla tre fick se den flyga långsamt på ganska långt håll, ansatt av måsfåglar. Sedan lämnade Larsgunnar och dottern fönstret.

Gåsgamen i en tall i Västervik. Foto: Jörgen Lindgren

Gåsgamen i en tall i Västervik. Foto: Jörgen Lindberg

Men när Gunilla strax efteråt ropade att rovfågeln flyger in över huset blev även Larsgunnar nyfiken och följde den med blicken. Rovfågeln gled över huset på ganska låg höjd och satte sig i en tall ungefär 200 meter bort. Larsgunnar tog fram tubkikaren 17:45 och efter det blev kvällen sig inte längre lik.

– Jag såg direkt att den hade ett kalt huvud och att det var en gåsgam, berättar Larsgunnar. Jag har sett gåsgamar i Spanien tidigare och jag såg även den gåsgam som flög förbi Falsterbo 1986.

Larsgunnar rapporterade direkt på Svalan vad han såg, men eftersom att han är ganska nyinflyttad i området bestämde han sig för att höra av sig till fler rutinerade skådare för att uppgifterna skulle bli trovärdiga. Det dröjde inte länge förrän fler skådare var på plats. De kunde bekräfta att en gåsgam faktiskt satt i en tall i Västervik.

Larsgunnar, som var en mer aktiv skådare förr, satte sig och såg Sverige vinna EM-matchen mot Italien med 3-1 och efter matchen, vid halv elva, var gamen fortfarande kvar och han förstod att den skulle övernatta i tallen. Vid femtiden på morgonen gick Larsgunnar upp och hörde då ett svagt mummel utanför huset. När han tittade ut stod minst 75 personer i bergssluttningen strax nedanför tomten. Många skådare hade satt sig i bilarna redan under natten när det rapporterats att gamen tagit nattkvist. Vid halv sju lättade gamen och flög till ett annat ställe i Västervik och Nilssons tomt återgick till lugnet.

Gåsgamens flygtur vid halv sju-tiden. Foto: Johannes Rydström

Gåsgamens flygtur vid halv sju-tiden. Foto: Johannes Rydström

Gåsgamar i Sverige har det senaste året rört upp mycket känslor. I maj i fjol upptäcktes en gåsgam i Lindome söder om Göteborg och kunde sedan ses även inne i Göteborg. Gamen var dock i så dåligt skick att den fångades in och fick äta upp sig på Fågelcentralen innan den skulle skickas tillbaka till Kroatien där den kom ifrån. Men eftersom den fortfarande bedömdes vara i för dåligt skick fick den åka flygplan ner. Den här incidenten väckte en del irritation i skådarkretsar som menade att den borde ha släppts i Sverige igen (och därmed bli ett giltigt Sverigekryss).

Tidigare i sommar har det dessutom larmats ut en gåsgam efter att en skådare blivit lurad av en kompis. Med tanke på hur många skådare som ställer in alla sina planer för att direkt sätta sig i bilen så stället ett sådant “skämt” till en hel del problem och irritation. När det bekräftades att gåsgamen i Västervik den 16 juli 2013 inte var ett dåligt skämt och att den dessutom verkade hålla sig i området var det därför många som kastade sig i bilen.

Vid halv elva-tiden tog dock gåsgamen höjd och försvann åt sydväst. Den hann därmed inte glädja lika många skådare som dvärgörnen i Hjälstaviken, men vem vet – gåsgamen kanske återupptäcks i Skåne härnäst?

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=m9IelQJRQvg”]

Mer att läsa