Gå till innehållet

Så upptäcktes den baleariska liran på västkusten

Måndagen den 18 augusti upptäcktes en balearisk lira på den svenska västkusten. Fågeln upptäcktes av personalen på Nidingens fågelstation och så här berättar en av dem, Göran Andersson, om hur det gick till.

Balearisk lira. Foto: Niklas Aronsson

Balearisk lira. Foto: Niklas Aronsson

“Johan Frölinghaus upptäckte liran NNV om Nidingen från vår obsplats uppe vid fågelstationen mitt uppe på öns högsta punkt.

– Lira! Eller labb? Den ”bågar” snabbt och lågt. Uppe! Nere. Uppe! Det måste vara en lira!

Vid det läget hade undertecknad zoomat in fågeln:
– Jepp, jag ser den!
– Eller är det en petrell?

Just då upptäcktes en mindre lira snett bakom liran vi följde med tubkikarna, men vi fortsatte förstås att följa förstafågeln. Liran förbryllade oss en del i början genom att den verkade vara så liten och med en färgsättning som mer påminde om en grålira.

“Mystery Bird” hade nu kurs på Strandoxeln på västra delen av Nordstranden och vi började diskutera och memorera de viktigaste dräktkaraktärerna.

Inom 50 meter från Nordstranden svängde liran, som vi nu misstänkte kunna vara en balearisk lira, av mot väster och skymdes en kort stund av det röda huset som står mellan fågelstationen och Västudden.

När vi åter fick syn på liran, flög den aktivt, som en stor vadare, på låg höjd endast omkring 20 meter utanför Västudden. Den fortsatte med ungefär sydlig kurs och försvann bakom nya fyren innan vi släppte den för att konsultera litteraturen inne på fågelstationen.

Balearisk lira. Foto: Ingvar Torsson

Balearisk lira. Foto: Ingvar Torsson

Lirans fortsatta färd:

Obestämd lira/balearisk lira sågs två kilometer väster om Glommens sten, en bit nordväst om Falkenberg, klockan 07:18-07:19 enligt larm och rapport.

• Tre timmar senare (ca 10:23) larmades en till arten bestämd balearisk lira strax utanför Yttre Kattvik, väster om Båstad i norra Skåne.

Avståndet Nidingen – Glommens sten är 48 km och sedan är det ytterligare 55 km ner till Kattvik.

Tre timmar låter som en lång tid jämfört med timmen mellan Nidingen och Glommens sten, men havsfåglar kan snurra omkring några varv i Laholmsbukten och födosöka, innan de bestämmer sig för att åter dra västerut utanför Kattvik och Hovs hallar.

Tidigare fynd:
Från Nidingen finns ett godkänt fynd tidigare av balearisk lira: 17 september 2012. Den individen sågs exakt en timme innan vid Kråkudden, Hönö i Bohuslän (47 km NNV om Nidingen), men eftersom observatören på Nidingen, Uno Unger, saknade ”larm”, var han helt ovetande om att en raritet var på väg.

Antalet godkända baleariska liror i Sverige, är 33 stycken (fynd/individer) mellan 1 oktober 1977 (Kullens fyr, Skåne) och observationen på Nidingen i september 2012.”

Balearisk lira anses “akut hotad” av IUCN och hotas framför allt av utbyggnad av semesterorter i häckningsområdena, samt predation från katter och råttor i de kolonier som fåglarna håller till i.

Läs mer:
Dagbok från Nidingens fågelstation.

Mer att läsa