Gå till innehållet

Så har Nepal stoppat tjuvjakten

Medan det i många länder visar sig svårt att stoppa den utbredda tjuvjakten har utvecklingen i Nepal gått åt andra hållet. Den 3 mars firade landet ett helt år utan en enda tjuvskjuten noshörning, tiger eller elefant. Samma positiva resultat nåddes även 2011 medan det 2012 enbart sköts en enda noshörning.

Noshörning i Nepal. Foto: Johannes Rydström

Noshörning i Nepal. Foto: Johannes Rydström

Enligt John Scanlon, generalsekreterare för CITES, är framgången ett “resultat av starkt och engagerat ledarskap, utmärkta nationella samarbeten, väldigt effektivt engagemang med lokala samhällen och smarta, riktade insatser som lett till arresteringar av ledare inom kriminella nätverk”.

Parkvakter och armén patrullerar naturreservat och med hjälp av den nepalesiska polisen har över 700 personer arresterats för artskyddsbrott det senaste året. Personer som skjutit noshörningar kan dessutom vänta sig snabba domar och hårda fängelsestraff på upp till 15 år.

– Det är nolltolerans som gäller mot artskyddsbrott, säger John Sellar, som jobbar med att motarbeta smuggling och organiserad brottslighet i landet.

Läget för de stora vilda djuren i Nepal har på grund av de omfattande insatserna ljusnat de senaste åren. 2009 fanns det 121 tigrar i landet och två år senare hade beståndet ökat till 198. Även noshörningarna har ökat med ungefär 20 procent de senaste åren.

Andra faktorer som påverkat de hotade djuren i Nepal är att regeringen ger hälften av intäkterna från turister till de lokala samhällena, vilket gör noshörningar mer värda levande än döda. Sist men inte minst har både nationella och internationella naturorganisationer jobbat mycket med att få lokalbefolkningen att känna ett engagemang i att bevara de vilda djuren.

Mer att läsa