Gå till innehållet

Rwandas bergsgorillor får utökad nationalpark och nytt forskningscentrum

African Wildlife Fund har donerat motsvarande 70 fotbollsplaner för att utöka en befintlig nationalpark och ge områdets bergsgorillor ett större område. Samtidigt skänks en stor summa pengar till ett nytt forskarcentrum om gorillor i tv-stjärnan Ellen DeGeneres namn.

Rwandas population av gorillor växer glädjande nog. Enligt den senaste räkningen ökar antalet med ungefär 3,7 procent och den största ökningen har skett i Volcanoes National Park där det nu lever 54 procent fler gorillor än när parken etablerades 1925. Nu utökas dessutom denna nationalpark med 27,8 hektar, tack vare en gåva från African Wildlife Fund.

LÄS ÄVEN: • Komplicerad situation för världens gorillor – intervju med expert

Men det är blygsamma framgångar för en hotad art. Det finns bara ungefär 880 bergsgorillor kvar i livet och hur det går för dem är en komplex fråga berättade experten Anna Behm Masozera när Natursidan intervjuade henne 2016.
– Även om alla jublar över att bergsgorillorna blir fler så är det fortfarande väldigt låga antal. Verkligheten är också betydligt mer komplicerad än vad folk ofta får höra. Jag hade velat dela med mig av alla lager i den här frågan – de politiska, vetenskapliga och mänskliga, men det är svårt att hinna med allt.

LÄS ÄVEN: • Vi utrotar våra närmaste släktingar – 60% av världens primater hotas

Gorillorna är oerhört viktiga för Rwanada. Enbart i Volcanoes National Park genererade besökarna över 100 miljoner kronor i intäkter och de senaste tio åren kan över 1 miljard kronor i intäkter kopplas till gorillaturism. Pengarna kommer även lokalbefolkningen till del och från och med nu kommer även andelen som går till samhället lokalt höjas från 5 till 10 procent.

Forskarcentrum i Ellen DeGeneres namn
Igår utannonserade också den stora tv-stjärnan och djurvännen Ellen DeGeneres att hon i födelsedagspresent fått en stor gåva från sin fru Portia de Rossi. Det ska startas ett centrum i Rwanda som ska arbeta för att skydda de akut hotade bergsgorillorna. Under namnet The Ellen DeGeneres Campus of the Dian Fossey Gorilla Fund byggs ett permanent forskningscentrum som även ska utbilda framtida forskare.

– Det är omöjligt att överdriva vad det här betyder för oss. Vi har fortsatt Dian Fosseys arbete i 50 år och det här nya centret kommer bli en utmärkt fokus för våra ansträngningar att skydda vilda gorillor de närmaste årtiondena, säger Tara Stoinski, chef för Dian Fossey Gorilla Fund.

Det återstår detaljer i samarbetet, men tanken är att bygga det i Volcanoes National Park.

FAKTA OM GORILLOR
Det finns två olika arter av gorillor – västlig (latinskt namn Gorilla gorilla) och östlig gorilla (Gorilla berengei). Av den västliga gorillan finns det mellan 95 000 och 110 000 individer uppdelat i två underarter. Den klart vanligaste är västlig låglandsgorilla (Gorilla gorilla gorilla) som lever i Gabon och Republiken Kongo. Även om det återstår 94 500 – 110 000 av underarten är den hotad av tjuvjakt och ebola-viruset som slagit ut populationen i flera områden. Den andra underarten heter ”cross river-gorilla” (Gorilla gorilla diehli) och det finns bara 260 individer kvar. De lever i bergsregnskogarna på gränsen mellan Nigeria och Kamerun.

Även de östliga gorillorna delas också upp i två underarter: bergsgorilla (Gorilla berengei berengei) och grauers gorilla/östlig låglandsgorilla (Gorilla berengei graueri). De förstnämnda är de som lever i Virunga och Bwindiparken. De ökar i antal, men det återstår bara 880 exemplar. Det kan jämföras med grauers gorilla som det finns ungefär 3400 – 3800 kvar av, men de har å andra sidan minskat från över 17 000 på 1990-talet.

Källor: Independent och Gorilla Fund

Mer att läsa