Gå till innehållet

Rördromen under behandling – “var i stort sett skelett med fjädrar”

Rördromen i Norrbotten. Foto: Susanne Backe och Gunnar Johansson Holmfrid

En frusen rördrom hittades i veckan i Råneå norr om Luleå. Efter ett stort engagemang i sociala medier fick den lift till Gävle där den hämtades av Stockholms Vildfågel Rehab. Nu har den undersökts och det ser inte så ljust ut för den vilsna fågeln, rapporterar P4 Norrbotten.

– Den mår inte så bra. Det var i princip ett skelett med fjädrar som kom och vi är förvånade att den över huvud taget lever. Den har inga bröstmuskler kvar och den har i stort sett förtvinat i muskulatur runt ben och bröst, berättar Victor Persson på Stockholms Vildfågel Rehab, till P4 Norrbotten.

LÄS ÄVEN: • Rördrom hittad i 15 minusgrader norr om Luleå – får nu bilskjuts söderut

Han menar att prognosen för att den ska klara sig är dålig eftersom den är i så dåligt skick, men rördromen äter åtminstone bra – 8 sillar på knappt ett dygn.

LÄS ÄVEN: • Film på den skygga rördromen

Rördromen är en gulbrun häger, något mindre än en gråhäger. Den trivs i vassbälten i våtmarker där den äter fiskar, groddjur och insekter. Att få se en rördrom är dock få förunnat eftersom den ofta håller sig gömd i vassen. Istället hörs deras märkliga läte på långt håll. Det låter ungefär som att någon blåser i en flaska.

Källa: P4 Norrbotten

Mer att läsa