Gå till innehållet

Ripor kan rödlistas i Norge – stoppar jakt

Nipfjället är en bra plats för att spana efter fjällripor. Foto: Erik Hansson

Fjällripa. Foto: Erik Hansson

När den nya norska rödlistan släpps på måndag föreslås både dal- och fjällripor flyttas till kategorin “nära hotade” eftersom populationerna nästan halverats på tio år. Det kan betyda slutet för ripjakten.

När förslaget på ny rödlista släpps har experter möjlighet att komma med synpunkter innan den slutgiltiga listan spikas i höst.

För att rödlistas räcker det med att en art ska ha minskat med en tredjedel på tio år. Riporna har enligt noggranna inventeringar nästan minskat med hälften. Det märks också i jaktstatistiken. Säsongen 1991-92 sköts 478 650 ripor. 2012-13 sköts “bara” 119 900.

Anledningarna till nedgången är troligen flera. Minskat antal gnagare gör att rävar tar fler ripor, klimatförändringar påverkar häckningen och även ökat jakttryck nämns av forskaren John Atle Kålås vid Norsk institutt for naturforskning, NINA.

I Sverige ser det dock ljusare ut. I Västerbotten har riptätheten ökat igen efter bottenåret 2012 och det ser även bra ut i Norrbotten enligt Maria Hörnell Willebrand på SLU.

Källa: Aftenposten

Mer att läsa