Gå till innehållet

Riksnyhet: Pungmes och polisanmälda fågelskådare

Pungmesen vid Fysingen samlar här bomaterial i ett buskage en bit från boet och tomten. Foto: Anki Hammar

Pungmesen vid Fysingen samlar här bomaterial i ett buskage en bit från boet och tomten. Foto: Anki Hammar

Den 2 maj upptäcktes en pungmes vid sjön Fysingen söder om Arlanda. Det hör inte till vanligheterna att denna mästare bland naturens byggkonstnärer dyker upp i området och att få se den samla silke från häggspinnmalen för att bygga sitt bo har lockat hundratals fågelskådare till platsen. Vissa av de tillresta verkar dock inte ha visat tillräcklig hänsyn till personerna som bor i området.

Övergivet pungmesbo i Skåne. Foto: Erik Hansson

Så här ser pungmesens bo ut. Bilden är tagen i Skåne. Foto: Erik Hansson

En polisanmälan gjordes under helgen för olaga intrång när “grupper mellan 10 och 30 personer” gått in på en husägares tomt för att få en bättre vinkel att se boet i. Folk har bland annat traskat runt på gräsmattan precis intill huset. Det är ett brott mot hemfridslagen och kan ge böter.

När Natursidan.se var på plats för att se pungmesen under söndag eftermiddag hade en skylt satts upp på vägen mot huset och fågelskådare höll sig på behörigt avstånd både från pungmesens bo och husägarens tomt.

Förhoppningsvis blir det inga fler konflikter, men det kan vara värt att återigen påpeka att det inte är okej att klampa in på privata tomter utan lov. Inte ens för att titta på ovanliga fåglar, som tillhör naturens finaste arkitekter.

Läs gärna Friluftsfrämjandets text om var det är okej att gå i naturen.

Källa: Metro

Mer att läsa