Gå till innehållet

Republikanerna och Trump öppnar för oljeborrning i Alaskas naturområden

USA:s president Donald Trump förväntas snart godkänna att en stor del av det skyddade området Arctic National Wildlife Refuge i Alaska öppnas upp för oljeborrning. Eftergiften till oljebolagen var en del av den enorma skattesänkningen för USA:s rika.

Det är ett 368 kvadratkilometer stort reservat i Alaska där det beräknas leva 45 olika arter av däggdjur, 36 fiskar och 180 fåglar som omedelbart ska öppnas upp för borrande efter råolja efter ett beslut av republikanerna i kongressen. Sammanlagt ska dessutom oljeborrning tillåtas i 6000 kvadratkilometer under de kommande tio åren om republikanerna får som de vill.

LÄS ÄVEN: • Enorma tankfartyg har nu börjat frakta gas via Arktis

Vid över 50 tillfällen har naturvårdare och Alaskas politiker lyckats stoppa planer på att borra i området. Nu har republikanerna i USA:s kongress röstat igenom oljeborrningen som en del av USA:s omtalade skattesänkningar för landets rikaste människor. Dessutom ska tillstånden för att borra efter olja delas ut rekordsnabbt.

Den här nya lagändringen, som Trump förväntas underteckna på onsdagen den 27 december, är bara ett av många beslut av republikanerna och Trump för att underlätta oljeborrning i USA:s naturområden. Det senaste året har en lång rad platser öppnats upp för oljebolagens borrningar och seismiska tester och flera lagändringar har föreslagits för att gynna oljeindustrin.

LÄS ÄVEN: • Norska staten ger rekordmånga tillstånd att borra efter olja och gas i Arktis

Men det finns fortfarande hopp om att rädda naturområdena. Miljöorganisationer hotar med att ta flera av lagförslagen till domstol och om demokraterna får fler platser i kongressen de kommande åren kan flera av förslagen stoppas innan de blir verklighet.

Dessutom är oljeindustrins intresse för området inte så stort. I december öppnade Trump-administrationen upp 10 000-tals kvadratkilometer i Alaska i en auktion för oljebolagen. Men de fick “bara” sju bud på sammanlagt 320 kvadratkilometer, bland annat eftersom att det är så mycket billigare att borra efter olja på annat håll i USA.

Målet med lagförändringarna är dock att få igång Alaskas oljeindustri. Lyckas administrationen kommer stora områden hotas av oljebolagens borrningar.

Källor: LA Times och Bloomberg

 

Mer att läsa