Gå till innehållet

Renar och gnagare räddar tundrans växter i ett varmare klimat

Ren vid Nipfjället. Foto: Erik Hansson

Enligt en studie från Umeå universitet som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications förväntas klimatuppvärmningen minska antalet växtarter på tundran, men växtätande djur som renar och sorkar, kan hindra denna negativa utveckling. 

– Genom att äta växter som är höga och har breda blad kan renar öka tillgången på ljus, vilket tillåter fler arter att växa och dra nytta av varmare klimatförhållanden, säger Elina Kaarlejärvi, postdoktor vid Umeå universitet, som lett studien.

LÄS ÄVEN: • Renar kan hjälpa till att bromsa klimatförändringen

I studien, som pågick i fem år, har forskarna värmt upp en del av tundran med 1-2 grader och delat upp den i två områden – ett utan betande djur och ett med. De fann att uppvärmningen ökade antalet växtarter på de betade ytorna, “eftersom det möjliggjorde för små tundraväxter att komma upp och etablera sig där”. Men när renar, sorkar och lämnlar hindrades från att beta blev växtligheten tätare och ljuset begränsades. Därmed försvann också de långsamväxande tundraväxter.

LÄS ÄVEN: • Fjällrävar – ekosystemingenjörer som skapar ”trädgårdar” på tundran

– De nyligen publicerade resultaten pekar på att växtätande däggdjur kan hjälpa till att skydda mångfalden av växtlighet i ett varmare klimat genom att hindra förlusten av små och långsamväxande arter, skriver Umeå universitet i ett pressmeddelande.

Källor: Umeå universitet och Nature

Mer att läsa