Gå till innehållet

Rekordstor vargjakt i vinter

Vargar i hägn. Foto: Frida Hermansson

Vargar i hägn. Foto: Frida Hermansson

Länen i Mellansverige har nu beslutat om vinterns licensjakt på varg och hittills är det klart att 36 vargar får skjutas. Det blir därmed den mest omfattande licensjakten hittills och Naturskyddsföreningen kallar det för “en svart dag för naturvänner”. 

Numera är det länsstyrelserna i områden med fast vargstam som beslutar hur många vargar som kan skjutas och beslutet kan inte överklagas till domstol. Det går att överklaga till Naturvårdsverket, men enligt TT kommer de troligen följa länsstyrelsernas beslut.

Licensjakten ska granskas av EU-kommissionen för att undersöka om det är “formellt korrekt att på så vis inskränka möjlighet till domstolsprövning”.

– EU-kommissionen har kritiserat de tidigare licensjakterna, som omfattade betydligt färre vargar än vad som nu är aktuellt. Bara i dag [läs: i fredags] har två länsstyrelser beslutat att skjuta bortåt en tiondel av vargstammen, vilket helt klart bryter mot EU:s lagstiftning. Det är tydligt att det var ytterst olämpligt att jaktbesluten flyttades till länsstyrelserna med tanke på hur starkt trycket kan vara lokalt, säger Oscar Alarik, jurist på Naturskyddsföreningen.

Förutom Värmlands 24 vargar i fyra revir och Örebro läns tolv vargar i två revir väntas beslut från Dalarna, ett av de vargtätaste länen. I varken Västmanland och Gävleborg blir det någon licensjakt i vinter, något som upprört länens Jägareförbund.

Källa: Sveriges Radio och Naturskyddsföreningen

Mer att läsa