Gå till innehållet

Rekordstor satsning på att skydda natur i budgeten

Naturreservat. Foto: Erik Hansson

Regeringen lägger ett förslag på rekordstor satsning på att skydda värdefull natur i budgetpropositionen för 2022. Medlen förstärks med totalt 2,39 miljarder kronor. Det är en ökning med 40 procent från i fjol.

– Regeringen har en tydlig ambition: Skyddsvärda skogar ska inte avverkas utan bevaras, antingen genom ett formellt skydd eller frivilliga avsättningar, sa miljö- och klimatminister Per Bolund på en pressträff där han också förkunnade:

– Det här är utan jämförelse den absolut största satsningen någonsin på vår svenska natur. Det behöver vi göra för att vi och våra barn ska kunna njuta av vår natur under lång tid framåt.

Regeringen har de senaste åren gjort en allt större satsning på att skydda värdefull natur. I fjol satsades det 1,7 miljarder kronor, vilket var en knapp fördubbling jämfört med året innan. Idag meddelade regeringen att det läggs förslag på 2,39 miljarder kronor i budgetpropositionen. Satsningen görs för att “främja biologisk mångfald, kulturmiljö, friluftsliv, renskötsel, jakt, fiske och besöksnäring”.

– Detta hade aldrig kunnat hända om det inte vore för alla som har varit med och flyttat debatten, utmanat myterna, klätt av kejsaren och målat upp den tydliga kontrasten mellan industrins floskler och vetenskapliga rapporter. Jag är glad, men inte nöjd. Det behövs mer, men det här är ett stort och viktigt steg på vägen, kommenterar Miljöpartiets talesperson för biologisk mångfald, Rebecka Le Moine.

I förslaget ingår bland annat möjlighet till ersättning till markägare för skydd av fjällnära skog, för att möta de rekordmånga avverkningsanmälningarna. 100 miljoner om året fram till 2024 föreslås för att sköta landets naturreservat, vilket ska skapa fler jobb på landsbygden.

Det blir också ett ökat stöd med 50 miljoner kronor till friluftslivsorganisationer via Svenskt Friluftsliv, där bland andra Friluftsfrämjandet, BirdLife Sverige, Sportfiskarna, Svenska Jägareförbundet och Svenska Turistföreningen ingår.

Källa: Regeringen

Mer att läsa