Gå till innehållet

Rekordstigande havsnivå i Sverige – kommer påverka kuststäder

I över tre timmar låg jag skyddad i en sanddyn för att undvika de värsta vindarna och hagelstormen som drev fram över Atlanten. Mäktigt skådespel men riskabelt att befinna sig i. North Uist, Yttre Hebriderna, Skottland

Havet höjer sig rekordsnabbt i Sverige. Foto: Marie Gillander

I genomsnitt stiger världens havsnivå med 3,1 mm per år, men längs de svenska kusterna har det de senaste 20 åren gått 28 procent snabbare med 4,1 mm per år. Det kommer snart påverka svenska kuststäder enligt en ny studie, som också menar att dessa städer måste börja klimatanpassas.

Anledningen till de rekordsnabbt höjda havsnivåerna är ett varmare klimat och ändrade vind- och regnmönster, enligt professor Deliang Chen vid Göteborgs universitet. Mätningarna har pågått sedan 1886 och forskarna har kunnat se tydligt att havsnivån höjts snabbare när klimatet blivit varmare.

I norra och mellersta delen av landet pågår dock en landhöjning som gör att det än så länge bara är i södra Sverige som havsnivåhöjningen märks. Enligt länsstyrelsen i Skånes prognos kommer 23 000 fritidshus skadas av stigande vatten år 2100.

– Detta är en dubbel så hög höjning som vi hade under 1900-talet och om accelerationen pågår på det sätt som FN:s klimatpanel diskuterar, då kan det som högst bli en meter om 100 år och då börjar det bli allvarligt även för Stockholm och många av Sveriges kuststäder, säger SMHI-forskaren Sten Bergström till Klotet i P1.

Hur olika delar av landet påverkas av en havsnivåhöjning kan ses i den här simuleringen. Även länsstyrelsen i Skåne har släppt en karta över riskområden. I våras kom två oberoende forskningsteam fram till att även världens havsnivåer stiger snabbare än beräknat.

Källa: P1 Klotet

Mer att läsa