Gå till innehållet

Rekordsnabb ökning av koldioxidhalterna i atmosfären

Koldioxidnivåerna i atmosfären ökade från 2015 till 2016 snabbare än någonsin tidigare. Från 400 miljondelar till 403,3 miljondelar innebär en 50 procent snabbare ökning än snittet det senaste årtiondet. “Chockerande” menar klimatforskare som Dagens Nyheter talat med.

Det är Meteorologiska världsorganisationen som rapporterar rekordökningen i en ny rapport. Så höga koldioxidhalter som vi har i atmosfären nu har vi enligt FN-organisationen inte sett på miljontals år. Då var havsnivåerna 10-20 meter högre och medeltemperaturen två-tre grader högre.

LÄS ÄVEN: • Bästa klimatlösningen? Ge makt åt kvinnor

– Det här är chocksiffror. Det visar att något i naturen händer, som inte ska hända. Vi inom forskarvärlden har sett det här komma. Det är ett brev på posten, som visar vad som händer när planeten inte mår bra. Det här är en oerhört stark signal till makthavare inom politik och näringsliv om att påskynda utfasningen av utsläpp av koldioxid, säger Johan Rockström till Dagens Nyheter.

En av FN-organisationens talespersoner säger i ett pressmeddelande att om vi inte snabbt minskar på utsläppen av växthusgaser så kommer “framtida generationer ärva en betydlig ogästvänligare planet”. Det kommer bli varmare och med ett mer extremt klimat.

LÄS ÄVEN: • Ny global rapport: Allt fler värmerekord och klimatet allt mer extremt

Förutom koldioxid var även halterna av växthusgasen metan på rekordnivåer 2016.

Nyligen kom också en rapport om att klimatförändringarna redan är en internationell folkhälsokris som orsakar stora kostnader och mänskligt lidande. Bland annat genom dödliga värmeböljor, fler smittor som sprids via myggor, översvämningar och stormar.

Källor: Ekot, Dagens Nyheter, Huffington Post och WMO

Mer att läsa